Belföld

Blikk: az MSZP rendezte a bajai választási csalást?

A Blikk szerint a szavazatvásárlós videót az MSZP rendelte meg, legalábbis ezt állítják a felvétel készítői. Az esetről elsőként beszámoló HVG.hu főszerkesztője azt mondta, hibát követtek el a videó tálalásakor.

A HírTV megtalálta azt a férfit, aki egy felvétel szerint 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson. Ám ő csak pénzért lett volna hajlandó elárulni, kinek a megbízásából készült a színjáték.

A Blikk egy lépéssel tovább megy és azt állítja, az MSZP rendelte meg, a videózók saját bevallásuk szerint nem tudták arról, hogy ezt nyilvánosan felhasználnák a Fidesz ellen. A lap szerint a videó egyik készítője, K. G. vallomást tett a rendőrségen, ő solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő. K. állítása szerint hatan készítették a videót, közülük hárman – G. R., P. J. és B. J. – játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa, J. B. és A. Z. filmeztek.

K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. Ekkor kért tőlük a megrendelő MSZP-s egy olyan „oktatófilmet”, amely azt mutatná be: a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást. Vagyis szerintük színészkedés volt.

A videót először a HVG.hu mutatta be. „Súlyos szakmai hibát követtünk el, amikor olyan címet és leadet írtunk a videót bemutató anyaghoz, amit önmagában a felvétel nem támaszt alá” – nyilatkozta Gavra Gábor, a lap főszerkesztője a 444.hu-nak. Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján”, ez volt a cím, a cikk bevezetőjében pedig többek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”.

A videót néhány nappal a pénteki publikálás előtt kapták olyan forrásból, aminek hitelességében a főszerkesztő szerint nem volt okuk kételkedni. „Saját tudásunk, szakmai rutinunk és biztonságérzetünk alapján a felvétel eredetiségéről igyekeztünk meggyőződni” A felvételért nem fizettek. A videót ma is publikálná, de nem állítaná azt a címben és a leadben, amit az eredeti anyagban – írja a 444.hu.

Az MSZP a leghatározottabban cáfolta, hogy köze lenne a bajai választással összefüggő videóhoz – jelentette ki a párt szóvivője. Török Zsolt emlékeztetett arra, hogy az MSZP volt az első, amely választási csalás gyanúja miatt feljelentést tett a bajai választás kapcsán. Hozzátette: hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesznek az ellen a magánszemély vagy médium ellen, amely azt állítja, hogy az MSZP-nek köze lenne a videóhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik