Belföld

Roma integrátor: „Nem bűnpártolásról van szó”

Egy új szabályozás értelmében a megyékben roma referensek és roma integrátorok segítik a munkát a járási hivatalokban.

Segíteni a romák integrációját és a társadalmi párbeszédet. Röviden így foglalható össze az új roma szakemberek munkája. De hogyan is állunk ezzel? A Szeged24 Rafael György roma intergrátort kérdezte, aki három referenstársával együtt Csongrád megyében dolgozik.

Miért dolgoznak az új roma szakemberek?

A romák társadalmi és gazdasági integrációjának megvalósításán különféle területeken a roma szakemberek legfőbb feladatai bizonyos társadalmi folyamatok befolyásolása kedvező irányba. Nem lehet direkt, külön erre a feladatra létrehozott “integrátorokat” és munkaköröket megnevezni, mert még nem alakultak ki. Tehát a feladat szerteágazóan több területekre osztott, mely az Országos Roma Önkormányzat és a kormány keretmegállapodása alapján valósul meg.

Van egységes módszer?

Mint, ahogyan a problémák sem egységesek, úgy azok kezelési módjára sem lehet egységes “problémamegoldó sablont” gyártani. A roma integráció a társadalmi egyenlőtlenség kedvezőtlen helyzetében lévő emberek esélyhez jutását hivatott szolgálni, ami nemcsak a közvetlenül érintettek érdeke, hanem a közösség széles körének is az érdekében áll. Szeretném megemlíteni, hogy nem bűnpártolásról van szó. Nem jogosulatlan, érdemtelen előnyök megszerzéséért és szolgáltatásáért dolgozunk, hanem a kisebbségi létből adódó nehézségekért és az egyenlőtlenségekért. Sajnos nagyon sokan a roma integráció célcsoportjai közé sorolják a roma származású bűnelkövetőket. Az autentikus értékeink azonban nem bűnözői szubkultúrára épülnek.

Mi a legsürgetőbb feladat?

Egyre sürgetőbb feladat a generációk között öröklődő szegénység megtörése és a társadalmi, gazdasági integráció megvalósítása, ami nem kezelhető csupán emberbaráti kötelezettségként, hiszen komoly gazdasági érdek is fűződik hozzá. Az Európában élő romák teljes körű integrációja olyan befektetés, amely egyszerre elkerülhetetlen és megtérülő: egy nemrég, a Világbank által végzett kutatás szerint abban az esetben, ha a romák foglalkoztatottsági rátája elérné a regionális átlagot, az a leginkább érintett tagállamokban a nemzeti GDP 4-6 százalékos növekedését eredményezné.. A romák társadalmi és gazdasági integrációja nem csupán a materiális javak hozzáférésének kérdése határozza meg. A legnagyobb szegénység azon képességek, készségek, emberi belső erőforrások hiánya, mely a társadalmi életbe való részvételhez szükségesek. Az eddigi tapasztalatok alapján láthatjuk, hogy eseti programok, 22.500 – Ft juttatások, vagy időszakos foglalkoztatások, nem eredményeznek érzékelhető társadalmi változásokat. Tehát, ha nem teszünk semmit az mindenféle jövőképpel ellentétes és egyre többen lesznek érintettek, ill. válnak áldozatává a folyamatoknak.

Miben segítenek a roma referensek?

A roma referensek munkába állásával a romák számára könnyebbé válhat a hivatalos ügyek intézése. Az országos önkormányzat és a megyei kormányhivatalok együttműködésének eredményeként a referensek elsősorban közvetítő szerepet töltenek be a hivatalok és a cigányság között. Többek között a fő feladatuk a helyi roma közösség számára biztosított lehetőségek megismertetése és azok kieszközlése. Szükséges, hogy a cigányok tisztában legyenek azokkal az alapvető tudnivalókkal, amelyek elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy a helyi közösségeken belül érvényesülni tudjanak. Így elsősorban a napi hivatali ügyintézésekben, a nyomtatványok kitöltésében az ügyük közérthetőbb legyen.

Mit lehet tenni, hogy érzékelhetőbbé váljanak a változások?

Az érzékelhető változások elérése érdekében szükséges a különböző jóléti politikai törekvések és intézkedések oly módon történő összehangolása, hogy azok kiegészítsék egymást. Döntően meghatározó az egyház társadalmi szerepvállalása, és az értékteremtő terek létrehozása és működtetése, például szociális szövetkezet alapítása. Az előítéletek csökkentése szempontjából a folyamatos társadalmi párbeszéd, és a pozitív eredmények és a jó gyakorlatok láthatóvá tétele a médián keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik