Belföld

Mit tegyünk, ha ránk támad egy kóbor kutya?

Mindenki egy kutyatámadás potenciális áldozata, hiszen sosem lehet tudni, mikor kell szembenéznünk ilyen jellegű veszéllyel. Mi a teendő, ha megvadult ebek állják az utunkat?

Nemrég beszámoltunk arról, hogy egy anyára és gyermekkére séta közben támadtak kutyák Mosonmagyaróváron, nagy ijedtséget és komoly sérüléseket okozva az áldozatoknak. Sajnos az eset nem egyedi, gyakran történik hasonló atrocitás. A gondot főként a kóbor vagy rossz idegzetű ebek okozzák, s általában vidéki településeken fordul elő kutyatámadás, de városban sem kizárt, hogy a kihalt utcán szembe találjuk magunkat egy gazdátlan állattal. A magára hagyott eb teljes mértékben gazdája felelőssége. Az esetek többségében kidobott állatokról van szó, mely azért veszélyes, mert nem mindig nyomozható le a kutya egészségi állapota.

Fontos megjegyezni, hogy a tisztességesen, annak rendje és módja szerint tartott kutyák sose támadnak emberre, kergetőzni játékos ösztönből szoktak, ettől nem kell megijedni. A támadó szándékú kutyát könnyű felismerni, egyértelmű fenyegető jeleket, hangokat küld felénk: morgás, vicsorgás, esetenként kidülledő szemek, merev testtartás – közölte a Győr24 érdeklődésére Mészáros Gyula, kutyaszakértő, oktató.

Hogyan kerüljük el a támadásokat? Az utcán, lehetőség szerint kerüljük el kóbor ebet, hagyjunk neki elég teritóriumot, s így nem érzi magát fenyegetve. Amennyiben nem tudjuk kikerülni, sétáljunk el mellette, de semmiképp se fussunk. Abban az esetben, ha nem tudunk elmenni a kutya mellett, inkább maradjunk mozdulatlanok, álljunk féloldalasan az állattal szemben, de ne nézzünk a szemébe. Ne kiabáljunk vagy ordítsunk, ne kalimpáljunk a kezünkkel, mert ezeket a mozdulatokat támadásnak is veheti, valamint felébreszti benne a támadó ösztönt.

Fékezzük mimikáinkat is, ne mosolyogjunk vagy tátsuk ki a szánkat, mivel ezek is fenyegető jelek az állatvilágban – tette hozzá a szakértő. Ha biciklizés közben ér minket a meglepetés, mindig szálljunk le, a kerékpárt a kutya felőli oldalon toljuk, így távol tudjuk tartani az állatot hirtelen támadás esetén is. Eltekerni csak akkor próbáljunk meg, ha versenybiciklisták vagyunk, a legtöbb kutya ellen ugyanis esélyünk sincs a gyorsulási versenyben.

A szakértő elmondta: sok esetben elkerülhetetlen a támadás, ekkor kénytelenek vagyunk védekezni, ám a legtöbben ösztönösen hadonászni, kiabálni kezdenek, mely rossz döntés, hiszen mégjobban felhergeli a kutyát. Próbáljuk a szemét és az orrát támadni, ezek ugyanis a legérzékenyebb pontjai. Ha van nálunk táska, tegyük magunk elé. Hátráljunk falhoz vagy autóhoz, hogy ne kerülhessen mögénk. Ne legyen rá szükség, de legvégső esetben feküdjünk a földre és gömbölyödjünk össze, kezünket a nyakunk köré kulcsolva, hogy minél kisebb támadható felületet hagyjunk. A megvadult állatok ösztönösen a lágy részeket veszi célba: nyak, ágyék, alkar, vádli.

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, őrizzük meg hidegvérünket. Az emberek zöme hajlamos ledermedni, ha meglát egy gazdátlan kutyát az utcán, pedig nyilvánvalóan nem mindegyik agresszív. Ha közelít felénk az eb, de láthatóan nem ellenséges, hagyjuk hogy megszagoljon bennünket, ezután úgyis továbbáll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik