Belföld

Alternatív MTI-t ígér a Milla

juhasz-peter-milla(210x140)(1).jpg (juhász péter, milla)
juhasz-peter-milla(210x140)(1).jpg (juhász péter, milla)

A tervek szerint már tavasszal indítanák az új hírügynökséget, önkéntesekkel.

Országos hírszolgálatot hoz létre az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Egyesület – jelentette be az egyesület elnöke csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón. Juhász Péter szerint olyan hírügynökséget terveznek fölállítani, amely alternatívája lehet a Magyar Távirati Irodának (MTI), és amely civil alapon működik, nem elkötelezett sem helyi, sem országos hatalomnak, pártoktól független, valós híreket szolgáltat, nem propagandisztikus sztorikat – fogalmazott.

De miből?

A Népszabadság anyagiakat firtató kérdésére Juhász Péter azt mondta: nem a forrás az elsődleges, bár az megszerezhető, ha van eladható, értékes hírtartalom. Az elsődleges a benne részt vevők lelkesedése, példaként a MillaMédiát hozta föl, amelyet hónapok óta ingyen készít tizenöt lelkes önkéntes. Hozzátette: kiderült számára, hogy Debrecenben és szerte az országban vannak olyan emberek, akiknek nem az az elsődleges, hogy kapnak-e a munkájukért pénzt. A közösség ereje és az akarat az egyik legnagyobb érték – fogalmazott.

Közösségi kontroll

Újságírói kérdésre, miszerint az „alternatív MTI” ellenőrzött, objektív híreket közöl-e majd, vagy bárki adhat oda információkat, Juhász Péter azt válaszolta: kicsit cinikus módon azt kell mondania, hogy a Milla hírügynökségének hírei nem olyan módon lesznek ellenőrizve, mint az MTI hírei, vagyis nem egy párt propagandistája fogja eldönteni egy hírről, hogy az kiadható vagy sem, hanem egy országos közösség tagjai, akik a hírek objektivitásának szem előtt tartásával képesek kontrollt gyakorolni.

Juhász Péter szerint megkezdődik a kapcsolatépítés, Budapesten ebben az ügyben lesz egy konferencia is, majd ezután, valamikor tavasszal elindulhat a kezdeményezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik