Belföld

A kormány súlyosan korlátozza a választójogot

kerekesszék (kerekesszékes, )
kerekesszék (kerekesszékes, )

Kizárja a kormány a mozgáskorlátozottakat a választásokból, ha csak személyesen lehet regisztrálni.

Elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), hogy a választásra csak személyesen lehessen regisztrálni. Ez ugyanis szerintük akadályozná a mozgáskorlátozott embereket a választáshoz való alkotmányos joguk gyakorlásában.

A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra kérte a kormánypártokat és az Országgyűlést, ne zárják ki a mozgáskorlátozottakat a választásokból, hanem – ahogyan azt a határon túl élő magyarok esetében is teszik – belföldön is biztosítsák a levélben való feliratkozás lehetőségét a teljes regisztrációs időszak alatt.

A MEOSZ emlékeztett arra, hogy a polgármesteri hivatalok jelentős része nem akadálymentes, így a mozgáskorlátozottak nem tudnak eljutni a jegyzőhöz vagy az okmányirodába, hogy személyesen iratkozzanak fel. Ráadásul jegyző sincs minden településen, ezért sokaknak utazniuk kellene, de a közösségi közlekedés szintén nincs akadálymentesítve – írták.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választási eljárási törvény mégis tartalmazzon majd olyan rendelkezést, amely alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők is regisztrálhatnának levélben a szavazásra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik