Belföld

Negyedével nő a gáz ára

gázláng (gáz, láng, )
gázláng (gáz, láng, )

Legalábbis azoknak, akik sokat fogyasztanak belőle.

A lakossági fogyasztók felső 6 százaléka számára 18-26 százalékkal drágul januártól a gáz – mondta Holoda Attila energiaügyért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságnak. Jó hír viszont, hogy a többség, 94 százalék számára nem változik az ár, sőt a legkevesebbet fogyasztók tarifája még csökkenhet is.

A lap szombati számában megjelent interjúban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kijelentette: “A nemzetközi árak emelkedése folytán áremelési nyomást érzékelünk, ugyanakkor a kormány továbbra is határozottan elkötelezett a rezsiköltségek kordában tartása mellett.”

Holoda szavai szerint kidolgozás alatt áll egy elképzelés, amelynek alapján az átlagos gázfelhasználás több mint két és félszeresénél, vagyis évi 3000 köbméternél húznának határt, amely felett a lakossági és az egyéb egyetemes szolgáltatásba tartozó ügyfelek számára nőne a tarifa.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a nagycsaládosok gázárkedvezménye megmarad, igénylési feltételeiket tovább könnyítették. Vizsgálják azt a lehetőséget, hogy a 800-1000 köbméter alatti fogyasztásúak számára csökkentsék a tarifát. A csökkentés forrása a nagyfogyasztásúaktól befolyó többlet lehet. Ha beválik az idea, hasonló felosztást léphet életbe a villamos energia terén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik