Belföld

Botka László: A külön út “nem vezet sehova”

Szeged polgármestere szerint ma azért van ok ünneplésre, mert annak idején "Szent István időben felismerte, hogy a külön út nem létezik, vagy legalábbis nem vezet sehova".

Botka László hétfőn, augusztus 20-i ünnepi beszédében azt mondta: a magyarok léte Európának és Szent István európai államalapításának köszönhető. A történészek szerint ugyanis e nélkül egy emberöltő alatt úgy eltűnt volna a kalandozó nomád magyarság, mint a többi, külön útját járó nép, köztük az avarok és szarmaták.

Mi Szent István büszke és európai magyarjai vagyunk, akiknek nincs, és soha nem is lesz szükségük ellenségre a hazaszeretethez” – hangoztatta az összegyűlt mintegy 300 résztvevő előtt a szocialista politikus.

Szeged polgármestere Európát a szabadság, a demokrácia, a tolerancia szimbólumának, a fejlődés zálogának nevezte. Kiemelte: a legdicsőbb korszakok azok voltak, amikor az európai fejlődés élvonalába tartozott Magyarország.

Botka László hangsúlyozta: Szent István nem szaggatta enyémre és tiédre sem az országot, sem az igazságot. Irányítása pontos volt és egyértelmű, de a kizárólagosságot megvetette, a pöffeszkedést elutasította. Tőle megtanulható, hogy az egynyelvű, egyszokású ország gyenge és esendő, hogy semmi sem emel fel, csak az alázat, semmi sem taszít le, csak a gőg és a gyűlölség.

Életműve kormányozta leszakadó népünket egy megtartó, biztonságos kikötőbe, a nagyobb közösségbe, az európai népek családjába. Európa számunkra nemcsak a tágabb közösség, hanem jelkép is, a közös fundamentum jelképe és történelmi bűnt követ el, aki ezt megbontja vagy megbolygatja” – tette hozzá.

Botka László beszédében kitért arra, hogy Európa segítő szerepet játszott a 1879-es szegedi nagy árvizet követően, illetve a város utóbbi évtizedes fejlődésében.

A szegedieknek a fölemelt fejű, szabad, polgárosult európaiság olyan természetes, mint a levegő” – mondta. Hozzátéve: hiszi, hogy így Szent István szellemében Szeged ismét, sokadszor példát mutathat a hazának.

A beszédet követően Kondé Lajos, a dóm plébánosa megáldotta az új kenyeret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik