Belföld

Schiffer–Selmeczi szópárbaj a Közgép-ügy kapcsán

Nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte a Fidesz szóvivője az LMP akcióját a Közgép Zrt. budapesti központjánál.

Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését – mondta Selmeczi Gabriella az LMP központi irodája előtt, a XIII. kerületben tartott sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak, a szerdai akció pedig egy nyilvánvaló politikai támadás.

A Fidesz károsnak tartja és elutasítja azt a jelenséget, hogy gazdasági érdekcsoportok harca politikai köntösbe bújtatva jelenik meg – mondta az MTI-nek Selmeczi Gabriella. A szóvivő a sajtótájékoztatón rámutatott: Magyarországon a külföldi cégek még mindig lényegesen nagyobb arányban nyerik a közbeszerzéseket, mint a magyar vállalatok, holott jogos igény, hogy ez az arány megváltozzon, és az állami megbízásokat olyan cégek nyerjék, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel.

A Fidesz ezért arra kéri a kormányt, hogy olyan politikát folytasson a jövőben is, amely elősegíti ezt a célt. Arra is kérik a kabinetet, hogy folytassa a törvények betartására, a munka elvégzésére és az adó befizetésére épülő közbeszerzési politikát – közölte. Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella kijelentette: Magyarországon az európai uniós előírásoknak megfelelően működnek a közbeszerzési szabályozások.

A tájékoztató közben a helyszínen az LMP több munkatársa táblákat tartott a magasba, amelyeken egyebek mellett az állt: „Narancsköztársaság = közgéptársaság”, valamint „Közgép, Strabag két jó barát, együtt foszt és üli torát”.

Schiffer András újságíróknak nyilatkozott  pártja központi irodája előtt, miután ugyanott néhány perccel korábban a Fidesz szóvivője nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP mai akcióját, amelynek során az ellenzéki párt több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája behatolt a Közgép Zrt. központjába, egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre. 

Az LMP-s országgyűlési képviselő Selmeczi Gabriella szavait szemfényvesztésnek értékelte, szerinte ugyanis nem magyar vállalkozások kedvezményezéséről, hanem „a kartellpártok érdekeltségeiről, az oligarchák kedvezményezéséről” van szó. Úgy véli, az emberek többsége torkig van a kartellpártokkal és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal.

„Az LMP arra kíváncsi, hogy a kartellpártok mit műveltek a közbeszerzések terén az elmúlt 17 évben” – mondta Schiffer András, emlékeztetve, hogy frakciótársával, Karácsony Gergellyel néhány héttel ezelőtt kezdeményezték: alakuljon meg egy „Közgép–Strabag-vizsgálóbizottság”, és a testület derítse fel, hogy 1995 óta, a különböző kormányok idején milyen közbeszerzési gyakorlat folyt.

Arra a kérdésre, hogy az LMP képviselői miért követnek el törvénysértést, az ellenzéki politikus azt válaszolta: nem törvénysértő a magatartásuk. Önmagában az, hogy valaki magánterületen demonstrál, még nem feltétlenül jelent törvénysértést – tette hozzá, megjegyezve, hogy a gyülekezési szabadságával mindenki élhet. Arra a felvetésre, hogy ehhez engedélyt kell kérni a terület tulajdonosától, azt felelte: mindenkinek joga van politikai véleményének kinyilvánítására.

Schiffer András Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatójának végén arra kérte a Fidesz szóvivőjét, írja alá a „Közgép–Strabag-vizsgálóbizottság” felállítására vonatkozó parlamenti kezdeményezést. Erre reagálva a kormánypárt szóvivője azt mondta: ha az LMP-nek nincs önálló elképzelése az életről, akkor „nem ilyen látványos akciókkal, leláncolásokkal” kell felhívni a figyelmet, hanem a parlamentben kell dolgozni. „Meg is tettük” – válaszolta Schiffer András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik