Belföld

Egymásra utalva?

A Demokratikus Koalíció szerint csak úgy váltható le a jelenlegi kormány, ha a baloldali ellenzék összefog.

 

Az országban vegyes a kép, van ahol összefog az MSZP és a Demokratikus Koalíció(DK), mert felismerték, hogy egymásra vannak utalva, ha a következő választáson le akarják váltani a jelenlegi kormányt – hangzott el azon a szegedi sajtótájékoztatón melyet Gréczy Zsolt író, publicista és a DK szegedi szervezetének választókerületi koordinátora, Orosz Gábor tartott a helyi városháza előtt, „Félidőben – a forradalmi 2/3 értékelése” címmel. Orosz Gábor úgy vélte: Szegeden a baloldali ellenzék a 2010-es választási vereség óta „ képtelen feléledni tetszhalott állapotából,” és nem tud összefogni.

Gréczy Zsolt szerint pedig ez jó lenne, ha a szegedi szocialisták „nem akarják, hogy a következő kormányfőt Orbán Viktornak hívják.” Orosz Gábor a „félidősFidesz-KDNP kormány szegedi értékelésekor többek közt azt bírálta, hogy a választáskor ígért beruházások és munkahelyteremtések nem jöttek létre. Szerinte a szegedi és Csongrád megyei kormánypárti országgyűlési képviselők a választópolgárokat csak addig tartották fontosnak, amíg az előző voksoláskor „be nem húzták rájuk az X-et,”  viszont „kiváló szavazógépek” döntéshozatalkor. Gréczy Zsolt általánosságban úgy vélekedett: „a lecsúszás és a leszakadás” két éve volt a jelenlegi kormány elmúlt időszaka. Példaként azt említette, hogy a munkanélküliségi és a gazdasági ráta szerinte semmilyen gazdasági adat szerint nem lett jobb, mint a Gyurcsány-kormány idején, ráadásul az egykulcsos adórendszer miatt szétnyílt az olló a gazdagok és szegények közt: előbbiek még gazdagabbak, utóbbiak még szegényebbek lettek.

Gréczy Zsolt a beruházásokról szólva azt mondta: a nagy uniós fejlesztések leálltak. Külön megemlítette, hogy Szegeden az összes nagy uniós beruházás még a Gyurcsány-kormány ideje alatt jött a városba, a jelenlegi kormány viszont szerinte semmit sem hozott ezen a téren. Eközben „tüdőrákosokat küldenek vissza dolgozni” és GDP-t, azaz bruttó hazai terméket, az adott idő alatt az országban előállított javak összességét nem termelő közmunkásokkal akar építkezni a kormány – mondta az író, publicista. Gréczy Zsolt szerint mindez „ pökhendiséggel és szociális érzéketlenséggel” társul, és semmi nem utal arra, hogy a 2014-es választásokig javulna majd a helyzet. Orosz Gábor végül azt mondta: a DK a Jobbik kivételével nyitott az összefogásra az ellenzéki erőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik