Belföld

A járásokhoz igazítanák a választókerületeket

Lapinformáció szerint az új közigazgatási térkép alapján alakítanák ki az egyéni körzeteket.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az új választókerületek alapját a 2013-tól újra felálló járások jelenthetnék; egy járás, egy parlamenti egyéni körzetet jelentene.

A napilap hétfői számában megjelent cikk szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Magyary-programjának ütemterve szerint 2013-tól váltanák fel a kistérségeket a járások. Az új közigazgatási rendszer szerint kétszáz – plusz-mínusz ötven – járás lenne az országban, ezért logikus, hogy az egy járáshoz, kormányhivatalhoz “tartozó” lakosság válasszon meg egy egyéni parlamenti képviselőt.

Mivel az új parlament kétszáz – vagy csupán néhánnyal több – fős lesz, a választási térképet a járási hálózattal kell egyeztetniük a döntéshozóknak, hogy az “aranymetszést” megtalálják a körzethatárok megrajzolásában. A választási rendszer bizonyosan továbbra is vegyes rendszerű lesz – írja a lap.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a törvény-előkészítő munka során a KIM-ben több összevető térkép is készült, amelyek alapján véglegesíthetik az ország új választási térképét. Az biztos, hogy a jelenleginél nagyobb körzetek lesznek, de azok a megyehatárokat nem lépik majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik