Belföld

Eltakarították a földekről a vörösiszapot

Befejeződött a tavaly októberi katasztrófában elöntött mezőgazdasági területek mentesítése.

A folyómedrek és a halastó kotrásának kivételével minden területet megtisztítottak az ajkai térségben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja kedden Kolontáron sajtótájékoztatón.

Szabó Csaba elmondta, összesen közel 800 hektár termőterületet tisztítottak meg a vörösiszaptól. Az összegyűjtött mintegy 560 ezer köbméter szennyező anyagot visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre.

Hozzátette: a Marcal folyó és a kolontári halastó medrének kotrása a tervek szerint nyár végére fejeződik be, innen még csaknem 130 ezer köbméternyi veszélyes anyagot kell eltávolítani.

A vörösiszap által okozott természeti károk helyreállítása közel 15 milliárd forintot tesz ki, amelyből a Marcal folyó kotrásának költsége 6,4 milliárd forint.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke leszögezte, hogy a katasztrófa elhárítására, és a helyreállítás-újjáépítésre az elmúlt bő kilenc hónapban fordított teljes költséget a folyamatban lévő utómunkák miatt jelenleg nem tudják pontosan meghatározni, de a becsléseik szerint 35-40 milliárd forint lesz.

Hangsúlyozta, hogy pontos végösszeg, a kifizetések tételes elszámolását követően – amelyeket az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési hivatal részletesen ellenőriz -, két-három hónapon belül lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik