Belföld

Magyarország is belépne az európai donorhálózatba

Januárban kezdődnek a tárgyalások az Eurotransplanttal. A csatlakozás jelentősen megkönnyítené, hogy szerveket kapjanak az átültetésre várók.

Januárban megkezdi Magyarország a csatlakozási tárgyalásokat az Eurotransplant nevű nemzetközi szervezettel annak érdekében, hogy egy szervre váró magyar állampolgár is minél gyorsabban juthasson megfelelő májhoz, szívhez, veséhez, tüdőhöz. A többi között ezt jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetés után.

Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem transzplantciós klinikájának igazgatója a tájékoztatón közölte, Magyarországon évente körülbelül 150 donor ajánlja fel szerveit, az Eurotransplantba ezzel szemben csaknem kétezer donort regisztrálnak. Ezekből a számokból is látszik, hogy az olyan betegeknek is sikerülhet majd megfelelő szervet találni, akik eddig hiába vártak. Sőt, ha valami probléma adódik az új szervvel, az Eurotransplant keretében 48 órán belül ezt is megoldják.

A tájékoztatón részt vett a Kardiológiai Intézet főigazgatója, Ofner Péter, aki közölte, elképzelhető, hogy a múlt héten szívátültetésen átesett 6 éves kisfiú karácsonyra hazamehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik