Belföld

Rászedték az Ecopoly versenyzőit

A másfél éve az RTL Klubon futott Ecopoly című műsor utóélete nem éppen a várt módon alakult: csupán ahhoz egy év kellett, hogy a támogatások folyósítására cég alakuljon, lényeges előrelépés azonban azóta sem történt. Az eltelt idő alatt a pályázók közül volt aki egyedül belevágott, volt aki feladta, és volt aki az egyik zsűritagnak köszönhetően végül mégis pénzhez jutott.

A 2006 tavaszán az RTL Klubon futó Ecopoly című műsor nyolc adást élt meg. A műsor két alappillére a jelentkező vállalkozók és a neves személyiségekből álló zsűri volt: Kutvölgyi Pál, a BrokerNet alapítója és tulajdonosa, Erdélyi „Superman” Zsolt rádiós műsorvezető, a MonoConsulting tulajdonosa, Lázár Vilmos, a CBA társtulajdonosa, Sztanó Péter, a LeRoy és a Tom George étteremlánc tulajdonosa, Szabó Gál András, üzletember és rádiós műsorvezető, és Zoób Kati divattervező. Az Ecopolyba olyan kezdő üzletembereket vártak, akik valamiféle újszerű ötlettel, elgondolással, termékkel, innovációval rendelkeznek, anyagi fedezetnek azonban híján vannak.

A Kínából származó, később a BBC-n Dragon’s Den néven futó műsor – melynek ötletéből az Ecopoly született – az üzleti tárgyalás egyszerűsített szituációját szimulálta. A lényeg, hogy ötletekkel lehet a zsűri és a közönség elé állni, a zsűriben ülő üzletemberek pedig eldönthetik, hogy érdekli őket az a bizonyos ötlet, és ha igen, pénzben is kifejezze, mennyire. Az ötletek egyébiránt akár a nézők közül is mecénásra lelhetnek. Ez az angol adás esetében több projekttel is megtörtént.

A zsűri dolga az Ecopolyban a „tárgyalás” moderálása mellett az volt, hogy – a sajtóközlemény szerint – adásonként legalább egy ötletet támogatásra ítéljenek. Az üzlet beindításának limitje minden esetben maximum 20 millió forint volt. A megállapodás a zsűri és a csatorna közt Erdélyi Zsolt szerint csupán a műsorban való részvételre szólt, a projektek megvalósításáért nem vállaltak felelősséget. A versenyzők részéről más a helyzet. Ők egyikük szerint ugyanis 3 évnyi titoktartást vállaltak, valamint azt, hogy ezen idő alatt csak az Ecopoly engedélyével hirdethetnek.

A támogatás egy, a zsűritagok által létrehozandó közös cégen keresztül történt volna. A megvalósítás azonban az utolsó műsor végével, és a „nyertesek” kiválasztásával egy időre megrekedni látszott. Ez az idő – majd fél év – elég volt ahhoz, hogy a csalódott versenyzők közül páran új befektető után nézzenek. A legtöbben azonban még reménykedtek, miközben jogilag a „bíztatási kár” esetében bízhattak. A műsor egyik szerkesztője szerint több, mint fél évig hasztalan próbálták rávenni a zsűritagokat – Kútvölgyi Pál és Lázár Vilmos kivételével –, hogy kezdjenek valamit a nyertesekkel, hiszen a tétlenség a csatorna és az ő hitelességük kárára is mehet, ráadásul a nyertesek is csak veszthetnek az idő múlásával.

Nehéz szülés

Egészen 2006 őszéig sűrű hallgatás övezte a műsor utóéletét. Tavaly októberben a Népszabadság arról cikkezett, hogy az Ecopoly Holding – igaz, az eredetileg emlegetett 60 millió helyett 40 milliós tőkével – heteken belül megalakul. Zoób Kati már ekkor is úgy nyilatkozott, hogy ő pénzt soha nem ígért, csak a kreativitását és kapcsolatrendszerét kínálta fel a versenyzőknek. Ugyanakkor az Ecopoly egykori főszerkesztője, Selmeczi Viktória szerint az anyagilag valóban nem túl sikeres Zoób részére Kürti Sándor 5 millió forintot ajánlott fel befektetésre. A Kürt Rt.-vel a számítógépes adatmentés terén világszerte piacvezető vállalkozó neve korábban zsűritagként is felmerült.

Rászedték az Ecopoly versenyzőit 1

Csak játszottak a versenyzõkkel? (Fotó: MTI)

Végül 2007 májusában került bejegyzésre az Ecopoly Holding Kft. a Kutvölgyi Pál által már 2006 októberében ügyvédnél letétbe helyezett 5 millió forintból átutalt 3 millióból. Az üzletember eredeti tervei szerint a letétbe helyezés célja nem ez volt, hanem az, hogy a többi alapító tag is késztetést érezzen „felgyorsítani“ az eseményeket. Mivel szándékai ellenére továbbra sem történt lényegi előrelépés, úgy döntött, hogy a cégbejegyzés megtörténhet ebből a letétből.

Saját kezükbe vették a kezdeményezést

A céget azonban ekkor már nem a 2006-ban még leendő ügyvezetőként nyilatkozó – és azóta külföldre távozó – Gáspár Zita alapította meg, hanem a műsor egyik „nyertese”, Hatvani László. Szerinte az Ecopoly Holding jó részt az ő elszántságának is köszönhetően jött létre. Amikor a műsor kifutása után észlelte, hogy nem történik semmi, heteken keresztül ostromolta a zsűritagokat, követelve az ügyvédje által megszerkesztett alapító okirat aláírását. Így végül megbízott ügyvezetőként három hónap alatt sikerült tető alá hozni a cégalapítást, ezen idő alatt saját elmondása szerint pusztán költségtérítést kapott, fizetést nem. Az Ecopoly márkát birtokló RTL Klubbal Hatvani szerint hetekig tartó munkával sikerült csak megállapodni a név használatáról. Bár az 54 éves vállalkozónak 2007. május másodikán lejárt a megbízása, elmondása szerint a mai napig ellátja a kft. ügyviteli feladatait, és a cégbejegyzésben is még az ő neve áll ügyvezetőként.

A cég tehát végül Kutvölgyi három milliójából, Zoób Kati kivételével az összes zsűritag bevonásával került bejegyzésre. A cég létrehozásának finanszírozója elmondta, hogy négy üzlettársa azóta visszatérítette neki a ráháruló hatszázezer forintot.

Mecénásként segített

A cégalapítással azonban továbbra sem kerültek közelebb a megvalósításhoz a pályázók projektjei, mivel az első közgyűlés érdektelenségbe fulladt. Ezért Kutvölgyi úgy döntött, hogy az általa a műsorban kiválasztott három vállalkozót saját adózott pénzéből, nem befektetőként, hanem mecénásként támogatja. Így jutott támogatáshoz Rátkai Tímea esküvőszervező, Hegedűs Noémi juhtenyésztő és a korábban említett Hatvani László is.
A támogatás mértékéről az egykori pályázók – üzleti érdekeikre hivatkozva – nem kívántak nyilatkozni, az azonban biztos, hogy a zsűritagok közül egyedüliként Kutvölgyi az általa megítélt összegeket több mint fél évvel ezelőtt már maradéktalanul átutalta nekik.

Ezt kommentálva az üzletember azt mondta, hogy „más lett volna a leányzó fekvése”, ha az eredeti koncepciónak megfelelően a többi zsűritag is betársul a pályázók vállalkozásába, viszont örül, hogy segíthetett három ember saját cégének létrehozásában, amelyeknek teljes mértékben ők a tulajdonosai. Elismerte ugyanakkor, hogy a műsorban rendelkezésre álló rövid idő alatt nem lehetett objektív és megalapozott döntést hozni, ezért az adások után gyakran kiderült, hogy a felvázolt koncepció nem működőképes.

—-A pályázók hibája volt?—-

Több zsűritag korábbi nyilatkozatában szintén azzal indokolta a projektek kudarcát, hogy az átvilágítás során mindegyiknél probléma merült fel. Azzal a különbséggel, hogy ők még a Kutvölgyi által támogatott három pályázóban sem láttak lehetőséget. Rátkainak állítólag tartozásai voltak, Hegedűs pedig nem tudta felmutatni az adott kondíciók mellett megvásárolható földet, és az is felmerült, hogy a borfal már létezik.

Ezekkel kapcsolatban Hatvani László elmondta, hogy több mint négy éve adta be a borfal szabadalmaztatási kérelmét – ami egyben elsőbbségi okirat –, és annak bejegyzése során a Szabadalmi Hivatal akkor nem talált hasonlót világszerte. Elmondta azt is, hogy Hegedűs valóban nem mérte fel eléggé a lehetőségeket, de az egyéves csúszás is kárára volt. Míg 2006-ban ugyanis még 150 ezer forintért lehetett a környékén egy hektár földhöz jutni, az ár 2007-re 250 ezerre emelkedett. Ugyanakkor a Holding megalakítása kapcsán Hatvani is tüzetes vizsgálatnak vetett alá összesen tizenegy Ecopoly-projektet, és arra a következtetésre jutott, hogy az ötletek túlnyomó többsége valóban kiforratlan, vagy egyszerűen plágium.

Az RTL Klub hibázott?

Szabó Gál András és Erdélyi Zsolt ugyanezen a véleményen vannak. „Villám Géza” szerint az RTL Klubos szerkesztők hibája is, hogy „gyenge” projektek kerültek adásba. Alaposabban kellett volna szelektálni, és sok esetben az internet is hiányzott, hogy a „tárgyalás” során a zsűri azonnal utánanézhessen az ötleteknek.

A műsor egyik szerkesztője szerint azonban a beérkező 800-1000 projekt közül alapos ellenőrzés után választották ki azokat, akik végül adásba kerültek, emellett a zsűritagok folyamatosan kapcsolatban álltak velük fülessel és mikrofonnal. Így, ha valóban probléma merült volna fel a helyszínen, azonnal utánanézhettek volna. Ez egy esetben sem történt meg, a műsorok felvételét követően is összhang volt a zsűriben a támogatott projektekről. „Másrészt, – fogalmazott a szerkesztő,- milyen üzletember az, aki az egyik pillanatban jónak talál egy ötletet, és ezt a véleményét a nyilvánosság előtt anyagiakkal is megtámogatja, a másikban pedig arra panaszkodik, hogy mégsem jó az ötlet, és eláll a támogatástól. Az embernek olyan érzése van, mintha a nyilvánosságért, a szereplésért vállalták volna az egészet”.

Hatvani László véleménye szerint viszont jóval könnyebben ment volna minden, ha a céget már a műsor előtt megalapítják. Erdélyi – szinte Zoób Katit idézve – azt is hozzátette, hogy ő nem üzleti szempontból nézte a projekteket, hanem az ötletek eredetiségére volt kíváncsi. Ezért is „szeretett bele” a később rossznak ítélt birkatenyésztő projektbe és Újvári Ferenc tökmagolaj-ötletébe. Utóbbi volt az, aki már tavaly nyáron megunta a várakozást, és másik befektetővel vágott neki vállalkozásának.

Így Erdélyinél egyedül Mezei Gyula zsebmenetrendje maradt fenn a rostán. Igaz, ez sem az eltervezett formában valósult meg: Mezei ma Erdélyi alkalmazottja, a zsebmenetrend két kiadást élt meg, de soha nem lett értékesítve. Ehelyett a MonoConsulting ügyfelei közt osztották szét. Ennek ellenére Erdélyi büszke rá, hogy a projekt megvalósult.

Próbálnak boldogulni

Az esküvőszervező Rátkai Tímea szerencsésnek tartja magát, mivel ő csak a működő vállalkozását bővítette volna, és a műsor reklámnak sem volt rossz, míg „a juhtenyésztő lány” összes pénze ráment a pályázásra, gyakran a kenyér és a buszjegy között kellett döntenie. Az esküvőszervező – Hatvanihoz hasonlóan – egyedül Kutvölgyit tartja korrektnek a zsűritagok közül. Mint fogalmazott „ma már semmi pénzért nem közösködnék olyan emberekkel, akik csak ígérgetnek, de tíz forintot sem adnak”.

Az életképesebb vállalkozók mára ilyen-olyan módon, de sínen vannak. Egyesek, mint Újvári Ferenc, vagy a multifunkcionális teleszkópot feltaláló Tóth Attila más befektetőket találtak. Rátkai Tímea szervezi az esküvőit és nevet a vádaskodásokon. Hegedűs Noémi ma Szeged közelében 47 birka és egy félkész „hodály” boldog tulajdonosa.

Rászedték az Ecopoly versenyzőit 2

Az Ecopoly zsûrije – csak egyikük segített végül (Forrás: port.hu)

A „ Sárga ruhás behajtók” ötlete is megvalósult: ennek lényege, hogy a számos külföldi országban bevált módszerrel, a nyilvános megbélyegzéssel veszi rá az adósokat tartozásaik rendezésére. Először kivizsgálja, jogos-e az ügyfelek követelése, majd levélben értesíti az adósokat, és, ha ez nem hat, a sárga ruhás behajtók három napon át ácsorognak az adós háza vagy cég esetén a székháza előtt. Az ötletgazda Csecskedi Péter végül magánszemélyek segítségével vágott bele a vállalkozásba. Valóság lett az akkumulátor élettartamát növelő matrica ötletéből is. Hatvani László borfala – még – nem valósult meg, tervei szerint azonban januárban megállapodik az Ecopoly Kft. tulajdonosaival a projekt további sorsáról.

Az RTL Klub eközben mossa kezeit. Bár a műsort beharangozó sajtóközleményekben még arról volt szó, hogy „a zsűritagok vállalják, hogy az általuk felajánlott összeget valóban a megismert vállalkozásra fordítják”, a zsűritagok semmilyen kötelezettséget nem vállaltak, és a jelentkező ötletgazdák sem kaptak garanciákat. Az egykori főszerkesztő, Selmeczi Viktória szavaival: „Nem vállaltunk többet, mint hogy összehozzuk a pénzt és az ötletet.” A projektek tüzetesebb ellenőrzésigényére pedig az a válasz, hogy a versenyzők kötelessége lett volna, hogy csak eredeti és megvalósítható ötletekkel pályázzanak. És hogy mi lesz az Ecopoly Holding törzstőkéjét jelentő három millió forinttal? Senki nem tudhatja, Erdélyi Zsoltnak viszont határozott véleménye van erről is: „Semmi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik