Belföld

Kik szerepelnek a K&H nem létező VIP-listáján?

VIP-listák, ismerősök, barátok és barátnők nevei forognak a sajtóban a K&H-nál kirobbant botrányban. Az ügyben egyelőre semmit nem derített ki a nyomozás, névből viszont egyre több van...

Egyre több név merül fel a K&H Equitiesnél létező, vagy nem létező „VIP-listáról” a magyar sajtóban. A Népszabadság korábban beszámolt arról, hogy a károsultak között lehet Kónya Imre korábbi belügyminiszter, az MDNP alelnöke is.


 Újabb pénzek, újabb kérdések

A Világgazdaság értesülései szerint egyébként az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. az idén 3,2 milliárd forintot utalt át közvetlenül a washingtoni bejegyzésű Britton Llc.-nek és nyolcszázmilliót a K&H Equities kiemelt ügyfeleinek. A Magyar Nemzet szerint ezeket az összegeket a Pannonplast-botrányban említett 13 milliárd forinton felül utalta át az állami részvénytársaság. A Népszabadság korábbi információi szerint egyébként a szóban forgó 13 milliárd nem is az ÁAK-tól, hanem a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-től indult el. Ennek érdekessége az, hogy korábban az NA vezetői cáfolták érintettségüket az ügyben.

Kónya, az első áldozat


Kónya volt egyébként az első, aki hozzájárult neve közléséhez. Ugyanakkor szerdai számában a Népszabadság azt írja, hogy a piramisjáték-szerűen felépülő befektetői körben azok jártak jól, akik hamarabb kiszálltak, hiszen azok még visszakaphatták pénzüket a K&H Equitiestől. A mai károsultak között pedig lehetnek korábbi nyertesek is, akik azonban túl sokáig „hagyták benn” a pénzüket a K&H-nál. A Népszabadság szerint Kulcsár Attila, a brókercég munkatársa, akit a rendőrség egyébként „haza vár”, több listát is vezetett, a kiemelt ügyfelek számát azonban a lapok többsége 40-60-ra becsüli.

A legtöbb kiemelt ügyfelet a Magyar Nemzet sorolja fel, persze az állítólagos VIP-lista hitelességét eddig senki sem tudta igazolni, az érintettek pedig hevesen cáfolnak. A Magyar Nemzet szerint a listán szerepel Kovács László élettársa, illetve barátnője, Endrényi Éva, akinek két cége is kapcsolatban állt a K&H Equities-zel. Kovács László viszont úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: „Endrényi Évát ismerem, ám a hölgy nem az élettársam”. A Magyar Nemzet szerint kapcsolatuk jellegéről maximum a rendőrségnek nyilatkozik Kovács László, akinek nem volt tudomása arról, hogy Endrényi szerepel a K&H Equities VIP-listáján.


Nevek, nevek, nevek…


A Magyar Nemzet további ismert üzletemberek nevét is felsorolja, mint a K&H-val, illetve a K&H Equities-zel, illetve Kulcsár Attilával egykor vagy most is kapcsolatban álló személyeket. Így Forró Tamás újságíró és vállalkozó, illetve Kerék Csaba, a Britton Capital ügyvezetője felügyelőbizottsági tag volt átmenetileg a K&H Invest Befektetési Tanácsadó Kft.-nél, amelynek ügyvezetője Kulcsár volt.

A Népszava jelenlegi tulajdonosa, Börcsök Dezső – korábbi MSZMP-s képviselő – is állítólag szerepelt a listán, akárcsak Bleuer István, a Népszavát korábban tulajdonló ESMA Kft. ügyvezető igazgatója. Mudura Sándor, Medgyessy Péter miniszterelnök barátja szintén érintett lehet az ügyben, egyes források szerint. A FigyelőNet egyébként arról korábban már beszámolt, hogy Muduráék Pannonplast-részvényeket adtak el a Britton Capitalnek.

Bár a K&H Equities-zel fenntartott kapcsolataikat az érintettek cáfolják, így az azt leghevesebben tagadó Jegesy Andrást, Lamperth Mónika belügyminiszter férjét is felsorolja a Magyar Nemzet, mint olyan személyt, aki szerepel egy úgynevezett protokoll-listán, amelyet szintén Kulcsár állított össze. Korábban egyébként Rogán Antal, a Fidesz képviseletében arról beszélt, hogy létezik egy szerződés a K&H Equities és Jegesy között, Molnár Csaba rendőr alezredes, a K&H-ügyben nyomozó tiszt azonban kedden arról nyilatkozott, hogy ilyen dokumentumot nem találtak.


A nyomozó nem sok részletet árult el


„Magyarok és külföldiek, magánszemélyek és cégek egyaránt szerepeltek a sikkasztással gyanúsított bróker, Kulcsár Attila ügyfelei között” – jelentette be ugyanakkor az ORFK illetékese. A nyomozás eddigi adatai szerint a K&H Equities brókere legalább két-három éven át, változó módszerekkel, különböző ígéretekkel bonyolította le üzleteit. A becsült kár a Népszabadság és Magyar Nemzet tudósítása szerint 500 millió és 23 milliárd forint között mozoghat.

A rendőrségnek nincs bizonyítéka a piramisjátékra, arra, hogy a bróker mindezt szisztematikusan, akár egyes ügyfeleinek bevonásával űzte volna, mint ahogy azt sem tudni, hogy az egyik ügyfél hozamát egy másik pénzéből fizette volna Kulcsár. Molnár Csaba alezredes azt mondta: a hatvan-hetven ügyfél között voltak, akik nem nyertek, és nem is vesztettek a tranzakciókon. Nem kizárt, hogy aki most sértettje az ügynek, korábban nyertese volt – tette hozzá.

Molnár alezredes beszámolt arról is, hogy Kulcsár jelenleg az ügy egyetlen gyanúsítottja. Őt a hét második felében hallgatják ki. Igaz, elmondása szerint a rendőrségnek nincsen információja (a külföldön tartózkodó) bróker hollétéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik