Belföld

Washington: csak alibi volt a tömegpusztító fegyverek leszerelése

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes szerint a Bush-kormányzat "bürokratikus okokból" hangsúlyozta a tömegpusztító fegyverek fenyegetését az Irak elleni háború igazolására, de nem ez volt a konfliktus igazi oka.

Wolfowitz a Vanity Fair magazin legújabb számában megjelenő interjújában úgy vélekedett, hogy az iraki inváziónak volt egy másik, “csaknem észrevétlen, mégis óriási jelentőségű” oka: Szaddám Huszein elnök megbuktatása lehetővé tette az Egyesült Államoknak, hogy visszavonja haderőit Szaúd-Arábiából, s ezzel levegyék a királyságról az al-Kaida terroristahálózat fenyegetésének terhét.

“Ez az egyszerű lépés önmagában megnyitja az ajtót” egy békésebb Közel-Kelet előtt – jelentette ki Wolfowitz, hangsúlyozva, hogy a tömegpusztító fegyverek kérdése soha nem volt a Szaddám Huszein megdöntésére indított megelőző háború fő oka az Egyesült Államok számára. Ugyanakkor – tette hozzá a Pentagon második számú vezetője – “bürokratikus okokból” Washington mégis ezt választotta, mert “ez volt az egyetlen ok, amelyben mindenki egyetérthetett”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik