Belföld

Ellenőrzött cukor – határozottabb fellépés a borhamaisítás ellen

A borhamisítás megakadályozása céljával, a cukor nagy mennyiségű felhasználásának ellenőrzéséről szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételéről döntött az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága szerdán, a javaslatot általános vitára azonban nem találta alkalmasnak a testület.

Font Sándor (MDF) indítványa olyan jogszabályok elfogadását szorgalmazza, amelyek megnehezítenék a cukortermékek szesz- és borhamisítás célját szolgáló nagy mennyiségű vásárlásának lehetőségét az Európai Unióban eredményesen alkalmazott megoldások figyelembevételével.

Az ellenzéki képviselő indoklása szerint a szesz- és borhamisítás nagy károkat okoz a nemzetgazdaságnak, a költségvetés adóbevételtől esik el és csorbul a magyar szesztermékek és borok hírneve, ezenkívül a forgalomba kerülő hamis termékek súlyosan károsítják a fogyasztók egészségét.

Font Sándor szerint a cukorforgalmazás teljes nyomon követésére van szükség, ami viszont számlázási kötelezettséget jelent nemcsak a szesz-, hanem például az édesipar területén is. Szabó Lajos (MSZP) szükségesnek ítélte a probléma megoldását, de szerinte a szakmailag kidolgozott javaslathoz négypárti előterjesztés szükséges.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője jelezte, hogy a kormány egyetért a felvetéssel, és kialakulóban van egy olyan szabályozás, amely a cukortermékek forgalmazásának ellenőrzésére irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik