Belföld

Botrányos sikerkönyvek – új sorozatot indít az Ulpius-ház kiadó

Az irodalom visszavár jelmondattal indítja útnak Modern Könyvtár-sorozatát az Ulpius-ház Kiadó, amely elsősorban a huszonéves korosztályokat szeretné visszahódítani az elektronikus médiumoktól a nyomtatott könyvet olvasók táborába. A kiadói tájékoztatás szerint a napokban egyszerre négy kötettel jelentkeznek, a szerzők szintén huszonévesek.

A francia Martin Page éppen huszonöt éves volt, amikor két éve megjelent első könyve, az Elhülyülésem története. A regény főhőse, Antoine is húszas évei derekán jár, amikor elhatározza, hogy “leamortizálja” nyomasztóan magas intelligencia szintjét, s az ígéretes bölcsész ennek érdekében gondosan megtervezi elhülyülése folyamatát. A szatíra azt mutatja be, hogy az értékek az ezredfordulóra végképp a fejük tetejére álltak, többségük a visszájára fordult, és egyáltalán nem biztos, hogy a tudás, a szellem eligazíthat, biztos támpontokat adhat ebben a világban.

A Mr. Einstein sofőrje című könyvet az amerikai Michael Paterniti írta. A kortárs irodalom egyik legeredetibb csavargóregényeként számon tartott mű egyik főszereplője maga az szerző. A történet szerint Paterniti és egy Thomas Harvey nevű hírhedt, lecsúszott kórboncnok véletlenül találkozik, majd Einstein agyvelejével autójuk csomagtartójában utazzák végig Amerikát.
A szintén Amerikában élő Eric Bogosian: Plaza című könyve a fogyasztásra épülő világ kegyetlen valóságát rajzolta fel. A különböző csillogó butikok közegében burjánzó drámák törvényszerűen végítéletszerű pusztulásba torkollnak a regényben.

Az ugyancsak amerikai Donald Antrim: Pszichoparti a palacsintázóban című regényének bizarr alaphelyzete szerint Tom, a menő pszichoanalitikus lazító tréningeket szervez kollégáinak egy palacsintázóban. Minél több a résztvevő, annál több a lelki teher, s a létszámmal arányosan nő a megoldandó problémák összessége.

Az első kiadványok kötetborítóinak svájci grafikusa a szokatlan, sokszor groteszkbe hajló szemléletmódot tükrözi a fedőlapokon is – közölte az Ulpius-ház Kiadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik