Belföld

Vállalati karácsony – partik és prémiumok

Walesben a sztrájkolóknak is jár vállalati karácsony. Ausztráliában adómentes az ajándék, még ha szexuális jellegű is. Ha meleg a tél Amerikában, az nemcsak a pulykáknak baj.

Az idén ugyan visszafogottabban költekeztek a vállalatok, de azért nem mindenütt maradtak el a hagyományos karácsonyi vállalati partik és ajándékosztások. És miért éppen karácsonykor ne lennének meghökkentő esetek?



Visszafogott ünneplés

A romló világgazdasági helyzet miatt a cégvezetők karácsonykor is spórolósabbak. A brit vállalatok idén jóval kevesebb képeslapot és ajándékot küldtek üzletfeleiknek. A képeslapokat forgalmazó Almanac Gallery bankoktól és IT cégektől érkező karácsonyi megrendelései idén 70 százalékkal estek vissza.

Kirúgott dolgozók karácsonya

Júniusban a Friction Dynamics walesi gyárában az amerikai tulajdonos felmondott 87 dolgozónak, mivel azok egyhangúlag elutasították a javasolt bér- és foglalkoztatási feltételeket. Új alkalmazottakat vett fel helyettük – alacsonyabb fizetéssel. A kirúgottak azonban sztrájkőrséget állítottak, és a bírósághoz fordultak.

Az elbocsátott munkások számára vidámabb lett a karácsony, mint ahogy korábban várták. A helybeli kisvállakozások ugyanis “vállalati” karácsonyt rendeztek a sztrájkolók és családtagjaik számára. Az ünnepség rendezője kijelentette: boldogok, hogy az igazságukért harcoló embereknek segíthetnek, és a sztrájkolók is megérdemlik a lehetőséget az ünneplésre, csakúgy, mint bárki más.



Ördögi összeg

Az Orange County Register című helyi lap újságírói sokáig 1000 dolláros prémiumot kaptak az év végén. A gazdasági körülmények romlásával azonban az összeg egyharmadával csökkent. Így a dolgozók – karácsonyi ajándékként – 666 dollárt vihetnek haza.

Szexcsekkek a fa alatt

A karácsony szellemétől merőben idegen meglepetéssel kedveskedett dolgozóinak több ausztrál cég: egyes alkalmazottak bordélyházi szolgáltatásokat kaptak ajándékba.

Ausztráliában 900 törvényes bordély működik, éves forgalmuk meghaladja a félmilliárd amerikai dollárt. Az érdeklődés jelentős az erotikus szolgáltatások iránt: becslések szerint minden ausztrál férfira átlagosan évi 2 bordélylátogatás jut.

A jutalmazásnak ez a fajtája erős társadalmi tiltakozást váltott ki, a vállalatok mégis jól jártak: az ajándék ugyanis adómentes.



Sokba kerül a másnaposság

Egy felmérés szerint a brit gazdaság 110 millió font veszteséget okoz a karácsonyi partik okozta másnaposság. Kutatók szerint Nagy-Britanniában idén 2 millió ember vesz ki betegszabadságot a túlzásba vitt alkoholfogyasztás utóhatásai miatt

Fagyasztott pulyka – forró szeretettel

Számos amerikai cég vásárol fagyasztott pulykát karácsony előtt dolgozóinak, ám az alkalmazottak öröme nem mindig felhőtlen.

Egy massachusettsi cég például rendszerint előre megvette és a vállalat parkolójában tárolta a fagyasztott pulykákat. Az egyik tél azonban rendkívül enyhének bizonyult… Az alkalmazottak már messziről érezhették a szagot, ami talán még az otthoni karácsonyi pulykától is elvette a kedvüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik