Belföld

Menedzserbiztosítások

Tragédia bármelyik nap történhet a cég életében: meghal egy meghatározó tulajdonos, balesetet szenved egy nélkülözhetetlen szakember. A kulcsfontosságú munkatársak kiesése okozta kár ellen érdemes biztosítással védekezni.

Menedzserbiztosítások 1Magasan kvalifikált munkaerő akad bőven a piacon, egy topmenedzser pótlása mégis nagyon nehéz feladat. Korábban a cégek az értékes szakemberek elvándorlása ellen csak magas fizetésekkel próbáltak védekezni, ma már azonban egyre elterjedtebbek az úgynevezett menedzserbiztosítások is.

Mi történik egy emelkedő szakaszban lévő céggel, ha tragikus balesetben elveszíti meghatározó tulajdonosait, alapítóit, vezetőit? A kérdés nem csupán költői vagy biztosításelméleti, hiszen a közelmúltban két feltörekvő magyar cégnek is ezzel a problémával kellett szembenéznie. Az internetes dizájnnal foglalkozó Big Fish vezetői, Rácz Márton és Bossányi Kristóf a CeBIT-ről hazatérőben szenvedett halálos autóbalesetet. Alig két hete repülőgép-szerencsétlenségben vesztette el négy vezetőjét Gyurós Tibor elnök-vezérigazgatót, Lakatos Levente vezérigazgató-helyettest, valamint Felkai András és Völgyes Iván igazgatósági tagokat – a Synergon Informatikai Rt. is. A Big Fish jövőjével kapcsolatban a szakemberek szkeptikusak, hiszen az ilyen apró, fiatal vállalkozásoknál nagyon sok múlik a menedzserek személyén, szakmai irányításán. A Synergon új vezetőségéről közgyűlés döntött, ám továbbra is kérdéses Gyurós Tibor részvénytulajdona, amely halálával az örökösökre szállt. A haszonélvezeti és tulajdonjog ezeknek a papíroknak esetében valószínűleg szétválik majd.

Biztosítási kisszótárBiztosítási ajánlat:

Az az írásban rögzített szándéknyilatkozat, amelyet a leendő szerződő és a biztosított tesz a biztosítónak.

Biztosítási díj: A szerződő által a biztosító szolgáltatásáért fizetett összeg. A díj a biztosítás ára, lehet egyszeri vagy rendszeres.

Biztosítási összeg: A biztosítási esemény után a biztosító által teljesített kifizetés.

Biztosított: Az, akinek az életével kapcsolatos biztosítási eseményre a biztosítási szerződés létrejön.

Díjtartalék: A befizetett díjakból tartalékolt (és befektetett) összeg, a biztosító szolgáltatásainak fedezete.

Kedvezményezett: A biztosító teljesítésére (a biztosítási összegre, a biztosító más szolgáltatására) jogosult személy.

Kockázat: Annak a valószínűsége, hogy egy bizonyos esemény bekövetkezik. A gyakorlati szóhasználatban az az esemény, amelyre a biztosítás vonatkozik.

Szerződő: A biztosítóval szerződést kötő fél, aki a biztosítási díjat fizeti.

Tartam: A biztosítás futamideje, kezdő időpontjától a végéig a biztosítás érvényben van, illetve fennáll a biztosító kockázatviselési kötelezettsége.

Biztosításokkal kapcsolatos további fogalmak >>

Mi ellen véd a menedzserbiztosítás?

Társas vállalkozásoknál problémát okozhat, ha egy kézben viszonylag jelentősebb tulajdonhányad összpontosul. A tulajdonostárs halála vagy súlyos, maradandó betegsége esetén felmerül a tulajdonrész sorsának a kérdése. A visszavonuló, illetve az elhalálozott tulajdonos örökösei általában igényt tartanak a tulajdoni hányad pénzbeli megváltására. Másrészről viszont a vállalkozásban továbbra is érdekelt tulajdonosok is fontosnak érezhetik, hogy védjék magukat volt társuk örököseivel szemben.

Gyakran előfordul az is, hogy egy-egy személytől olyan területek függnek, amelyek kiesése a cég eredményességét negatívan érinti. A szaktudás, a kapcsolatok, az adott projektre vonatkozó speciális és aktuális ismeretek más számára gyakran csak idő- vagy akár pénzveszteséggel pótolhatók. Az úgynevezett menedzserbiztosítás kedvezményezettje a vállalat. Jelentősen csökkenti a menedzser “kiesése” okozta veszteségeket.

Magyarország: külföldi példa

A menedzserbiztosítások piaca Magyarországon egyelőre nem pezseg – tudta meg az FN a biztosítókkal folytatott beszélgetésekből. A vezető beosztású munkatársaik elvesztése ellen való védekezés sokkal inkább jellemző külföldi tulajdonú vállalatokra, mint a tisztán magyar tulajdonosi hátterű cégekre.

Kis különbséggelA különböző cégek által kínált konstrukciók hasonló szolgáltatásokból állnak, és számos kiegészítő biztosítás is kapcsolódhat hozzájuk. Finom eltérések akadnak az egyes termékek között: ilyen lehet például az, hogy két év eltelte után fizet-e öngyilkosság esetén a biztosító.

Nyugati értelemben vett klasszikus menedzserbiztosítás sincs egyelőre a piacon. A cégek kulcsfontosságú munkatársaik számára többnyire kockázati életbiztosítást vagy unit linked biztosítást kötnek.

Ilyenkor mind a szerződő fél, mind a biztosítás kedvezményezettje a cég. Miután a vállalat kikalkulálja vezetőjének eszmei értékét, amely szükség esetén a biztosító által fizetett biztosítási összeg lesz, a biztosító elkészíti ajánlatát. A biztosítás időtartama általában 5-10 év, a díjfizetés pedig évente történik.

Magyarországon a legtöbb biztosító kínál ügyfeleinek ilyen jellegű konstrukciót. A biztosító mérete ott jöhet számításba, hogy mekkora biztosítási összeg felett osztja meg kockázatát, és köt viszontbiztosítást. Kisebb biztosítóknál ez 5 millió, nagyobbaknál 10-20 millió forint felett szükséges.

KuriózumAz egyik nagy biztosító speciálisan női rákos megbetegedésben szenvedő beosztottak számára kínál biztosítást. A biztosításnál a szerződő fél a vállalat, a kedvezményezett pedig a munkavállaló. A konstrukció külön érdekessége, hogy a férfi dolgozó felesége is lehet a biztosított. A biztosítási összeg akár 9 millió forintig is terjedhet, amelyet a beteg részleteiben kap a kezelés alatt, illetve a műtétet követően.

Amikor a kedvezményezett a munkavállaló

Nyugaton elterjedt, nálunk azonban egyelőre szintén nem túl gyakori, hogy a vállalat munkavállalóinak kedvezményként, juttatásként élet- és balesetbiztosítást köt. Az adminisztratív terhek könnyítése végett a cég általában csoportos biztosítást választ.

Lehetőség van arra, hogy a különböző munkakörben dolgozók egymástól eltérő biztosítási szolgáltatásokat kapjanak. A vállalatok leggyakrabban baleseti halál és rokkantság ellen védekeznek, a többi – kórházi napi térítés, műtéti térítés, csonttörés, illetve égési sérülések esetén lábadozási támogatás – általában a menedzsment privilégiuma.

Bár semmiféle társadalombiztosítási járulékot nem von maga után, a vállalatok körében egyelőre mégsem igazán elterjedt a csoportos biztosítás. Gyakoribb az itt tartózkodó külföldi vállalatok körében, azok a nyugati gyakorlatnak megfelelően “benefitként” adják dolgozóiknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik