Gazdaság

Lassuló Európa

Németország gazdasága – csakúgy mint az egész euró-zóna – a harmadik negyedévben egyértelműen lelassult. A jövő évi növekedési kilátások ugyanakkor továbbra is jók, mert az olaj ára és az euró árfolyama stabilizálódni látszik, s nagyobb mértékű adócsökkenések is küszöbön állnak.

Németország GDP-je a harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest. Az első háromnegyed évben – az előző esztendőhöz képest – a német gazdaság összesen 3,4 százalékkal bővült, az év egészére pedig a 3 százalékos növekedési ütem látszik valószínűnek. A lassulásban három dolog tükröződik: az olajárak megháromszorozódása, az euró árfolyamának 27 százalékos értékvesztése, továbbá az Európai Központi Bank (ECB) többszöri – az elmúlt esztendőben összesen 2,25 százalékpontot kitevő – kamatemelése.

A lassulás azonban messze nem recesszió. A növekedést illető várakozások nőttek, ami egyértelmű jele annak, hogy a vállalkozások szerint hamarosan véget ér a lassulás. Ráadásul, Németország gazdaságának a jövő év elején újabb lökést jelent majd, hogy kezdetét veszi az ötéves adóreform, amelynek nyomán a adóterhelés a GDP 2 százalékával csökken majd.

További biztató jel, hogy az energiaárak nélkül számított infláció korlátok között marad. A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal nőttek októberhez és 2,5 százalékkal az előző év hasonló időszakához képest. Jóllehet ez a mutató magasabb, mint az euró-zóna 2 százalékos referenciaértéke, az energia- és az élelmiszerárakat kizáró maginfláció csak 1 százalék körüli, s az infláció növekedése az energiaárak stabilizálódásával várhatóan megáll.

Közgazdászkörökben 2001-re általában az ideihez hasonló 3 százalékos növekedést várnak. Ha ez így lesz, a munkanélküliség is tovább mérséklődik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik