Tudomány

A szoba helyett az utcát fűti? Itt a megoldás!

Legyen szó lakásról vagy családi házról, a rezsiköltség második legmagasabb tétele a fűtési költség. Számtalanszor hangsúlyozzák az energetikai szakemberek, nincs fontosabb a tetőtér és a falak megfelelő szigetelésénél, továbbá rengeteg hő szökik el az ablakokon és ajtókon keresztül. Mégis mit lehet mégis tenni?

Az épületek energiaszükségletének kb. 80%-át a fűtési energia teszi ki, melynek előállítása a semmiképp sem elhanyagolható költségvonzata mellett igen jelentős CO2kibocsátással is jár. A megújuló energiák alkalmazása jelentős előrelépés a légkör védelmében, ám még ennél is jobb (és olcsóbb) az, amit egyáltalán el sem használunk, hiszen “a legolcsóbb, legtisztább energia a meg nem termelt energia”.

Mielőtt ész nélküli fűtéskorszerűsítésbe kezdünk, érdemes alaposan megtervezni, hol fogunk nekiállni a fejlesztésnek, ezzel ugyanis rengeteg pénzt és időt is spórolhatunk. Gyakori hiba, hogy egy új ablak vásárlásával szeretnénk csökkenteni a szobából elszökő hőt, pedig egyáltalán nem biztos, hogy a nyílászáró minőségével van a baj.

a nyílászárók kiválóak, a radiátor mégis az utcát fűti

A hőközlésnek három formája van: hővezetés, hőáramlás és hősugárzás. A termo- vagy hőkamera ez utóbbit, az épületek és más testek által sugárzott hőt képes láthatóvá tenni. Egy helyiségben azonban a vezetés és áramlás útján átadott hőmennyiség is eléri egyszer valamelyik határoló szerkezet (pl.: fal) külső felületét, és ekkor kisugárzott hő formájában az infrakamera felvételén ez szintén láthatóvá válik. Így lehet egyértelműen jól bemutatni, hogy pl.: hol szökik a legjobban a meleg, hol mennyi hőszigetelésre van szükség.

Egyre több olyan magyar vállalkozás van, akik minőségi hőkamerás felvételek készítésével képesek feltárni a hiba valódi okát. Egy ilyen felmérés készítése lakások esetén nagyjából 15.000 forintba kerül, de egy családi háznál sem haladja meg 25.000 forintot. A megfelelő szakember és a minőségi hőkamera kiválasztása létfontosságú, hiszen akár épületgépészeti és villamosági hibakeresést, padlófűtés csőtörését is képesek feltárni.


épületgépészeti hiba feltárás


épületvillamossági hibakeresés

Ne feledjük, egy komplett ablak cserélésével a megtérülés akár 10-12 évbe is telhet, egy zárási hiba orvosolása viszont hónapokon belül behozza a kiadásokat. A jó szakember nem csak a hibát határolja be, javaslatot is tesz annak megszüntetésére!

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Lehalgatták a maffiavezérek beszélgetését a börtön udvarán

Év végéig sokat fejlődik a főváros szelektív hulladékgyűjtése

A klímaváltozás hozta tavaly a legnagyobb profitot – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik