Tudomány

A klímaváltozás hozta tavaly a legnagyobb profitot – Zöldszüret

Mi lesz a Déli-Áramlattal? Sehogy se kell Németországnak a paksi atomenergia, ősi alakorbúzát a hazai földekre, projektorral vetítik a napfelkeltét Pekingben! - Zöldszüret

Ne lepődjön meg, de a klímaváltozás elleni küzdelem nem csak nemes cselekedet, kiváló üzleti döntés is! A Portfolio.hu által megnézett alapkategóriák közül a legmagasabb hozamot azok a részvényalapok tudták elérni 2013-ban, melyek a klímaváltozás csökkentésében érdekeltek voltak.

Épp 40 százalékos hozamot produkált az OTP Klímaváltozás 130/30 A illetve B alapja is, a K&H Ökoalapja is teljesítette a kimagasló 30 százalékos eredményt. Örülhettek az Aegon Climate Change befektetői is, mindkét konstrukció hozama 25% felett zárt a tavalyi évben. A Nemzetközi alapoknál még hajmeresztőbb hozamokat láthatunk: a Tesla Motors árfolyama tavaly február óta négyszeresére nőtt, jó eséllyel az év autója díjat is behúzza a cég. Kedvezően alakultak a nap és szélerőművek kivitelezésével foglalkozó cégek papírjai is.
portfolio.hu

Eljött az ideje, hogy Moszkva és Brüsszel jogi és műszaki munkacsoportok hozzon létre a Déli Áramlat európai földgázgázvezeték építésével kapcsolatban. Ezt megelőzően Brüsszelben tavaly jelentették be, hogy a Bizottság az európai uniós joggal ellentétesnek tartja a Déli Áramlat megvalósításában résztvevő uniós tagállamok kormányai és Oroszország között született megállapodásokat és szükségesnek tartja azok felülvizsgálatát. Az érintett uniós tagállamok – Bulgária, Magyarország, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria – ugyancsak tavaly decemberben Brüsszelt hatalmazta fel az Oroszországgal való tárgyalásokra. Moszkva arra számít, hogy az Európai Unió a saját energetikai előírásait fogja módosítani, és nem a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének programjában részes uniós tagállamok Oroszországgal kötött kétoldalú szerződéseit kívánja az EU-szabályokhoz igazítani – ezt hétfőn Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet hangoztatta Brüsszelben.
energiainfo.hu

Hamar reagáltak a német Zöldek arra a magyar mítoszra, melyet a Parlamentben ülő kormánypárti politikusaink nyilatkoztak. Az atomlobbi mellett fontos érvnek számított, hogy a közép-Európába exportált energia jelentős gazdasági fellendülést okoz majd. Sylvia Kotting-Uhl, a német Zöldek parlamenti képviselője, egyáltalán nem tartja valószínűnek, hogy a német ipar atomenergiából származó magyar áramot importáljon. Az ökopárt szakpolitikusa szerint „Németországban ma már mindenki tudja: a gyerekeink számára a leginkább fenntartható és a legolcsóbb energiát a megújuló forrásokból lehet nyerni”. Megjegyezte az is, a német lakosság nem támogatja az atomenergiát sem az országon belül, sem pedig azt, hogy külföldön ilyen erőművek épüljenek.
nol.hu

Elon Musk, a Tesla atyja újabb innovatív ötlettel boríthatja fel a teljes piacot: a SolarCity egy olyan vállalkozás terve, ami napenergia-rendszerek lízingelésével foglalkozik, közvetlenül magánszemélyeket és kisbefektetőket célozna meg. Tervei szerint így azok is részesedhetnek a napenergia-piaci forradalomból, akik nem akarnak (vagy nem tehetik meg) paneleket telepíteni lakóházaik tetejére. Fontos alappillér, hogy egy teljesen új, online rendszert fejleszt a cég, melynek segítségével kikerülhetik a Wall Street-i (kutyák) farkasok csillagászati jutalékát. A társaság rendszere a tervek szerint fél éven belül indulna, és a fedezet a már működő napelemek által termelt bevétel lenne. A vállalat ötletével kapcsolatban az elemzők egyelőre szkeptikusak, azonban az nyilvánvaló, hogy a legdinamikusabban fejlődő szegmensben rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik.
energiacentrum.com

A képen a SolarCity egy Walmart áruház tetejét fedi be napelem-panelekkel.

Az egyre szeszélyesebb időjárás rengeteg kihívást jelent az agrárszektornak, a megváltozott körülményekhez pedig alkalmazkodnia kell a gazdaságoknak. Bíztatóak a hazai kutatások, egy új elképzelés szerint a nemesített alakorbúza jóval ellenállóbb a szélsőséges időjárásnak a jelenleg termesztettnél, a különböző gombákkal és kártevőkkel szemben is nagyobb rezisztenciát mutat. A probléma nem csak itthon jelentős, a világ számos növénykutató intézetében kutatják azokat a haszonnövényeket, melyek stabil terméssel válaszolnak a radikális időjárásra is. Az alakor közeli rokona a kenyérbúzának, termését sokrétűen lehet hasznosítani. Intenzív körülmények között termőképessége nem versenyképes, azonban organikus gazdálkodásban (szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és növényvédő szerek mellőzésével) kiválóan teljesít. Az alakor termesztése a vetőmagbeszerzés és a szántóföldi munkák (talajművelés, vetés, betakarítás) költségén kívül gyakorlatilag semmilyen közvetlen kiadással nem jár, vetéstől-aratásig szinte megfeledkezhetünk a tábláról.
greenfo.hu

Egyre borzasztóbb a helyzet Pekingben, múlthét csütörtökön, a törvényhozás nyitónapján újabb levegőminőség-védelmi lépésekre szánta el magát a kormány. Nem meglepő, természetes fény már nem éri a belváros utcáit, a helyzet odáig fajult, hogy egy nagykivetítőn vetítik le a napfelkeltét az ott lakóknak.Vang An-sun polgármester ígérete szerint minden lehetséges erőfeszítéssel azon fognak dolgozni, hogy javítsanak a pekingi levegőszennyeződés helyzetén. Ennek érdekében a fővárosban 2,6 millió tonnával csökkentenék a szénfelhasználást és 300 környezetkárosító vállalatot zárnak be, telepítenek ki, vagy kötelezik őket termelési technológiájuk korszerűsítésére. Peking belvárosában a széntüzelésű kazánok használatát megtiltják, helyettük gáztüzelésű hőközpontokat építenek. A tervek szerint még az idén kivonják a forgalomból a súlyosan szennyező autókat, az új engedélyek, kiadható rendszámok számát korlátozzák és kedvezményekkel népszerűsíteni kezdik az elektromos meghajtású járműveket.
energiainfo.hu

Több mint negyven kisgyermek elhelyezésére alkalmas bölcsődét építettek zömmel uniós forrásból Szigetszentmiklóson, az intézmény takarékos működtetését zöldenergiával biztosítják. A Pest megyei városban évente több mint 400 gyermek születik, és a betelepülők között is sok a kisgyermekes család, ezért a meglévő 182 fős önkormányzati bölcsődébe nem tudnak minden jelentkezőt felvenni – indokolta az új intézmény építését az alapítvány.A nemrég átadott Zöldfenyő bölcsődének köszönhetően 19 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Szigetszentmiklóson. Az új, 3 csoportszobás intézmény 42 kisgyermeket fogadhat (20 hónapos kortól 4 éves korig), közöttük sajátos nevelési igényű, illetve hátrányos helyzetű kicsiket is. A bölcsődében 12 munkahelyet teremtettek, és speciális szakemberek – gyógypedagógus, pszichológus, gyermekgyógyász és gasztroenterológus (emésztőrendszeri betegségekkel foglalkozik) – is segítik az ellátást.A több mint 166 millió forintból készült, 90 százalékban uniós forrásból finanszírozott intézmény fűtését és hűtését hőszivattyú segíti, a meleg vizet a tetőn elhelyezett napkollektorokkal állítják elő – közölte a Cédrus Alapítvány. (MTI)

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Elérkezhet a gömbalakú napelemek kora? – Zöldszüret

Jobban megéri Paksot bővíteni, mint megújuló energiába fektetni? Nem!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik