Tudomány

Itthon is beindult a megújuló energiák támogatása – Zöldszüret

Szélturbinának repülnek, majd kimúlnak a réti sasok. Egymillió dolláros büntetés egy amerikai energiatermelő óriáscégnek. - Zöldszüret

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) köszönhetően újabb négy közintézményben valósult meg energetikai fejlesztés – közli az MTI. A 90 millió forint összköltségű projekt több mint 90%-át uniós forrásból fedezték. Meleg víz előállítását segítő rendszerek (napkollektorok) kerülnek majd az óvodák és a művelődési ház tetejére. Nemcsak tisztálkodásra és mosogatásra használják fel majd a meleg vizet, a fűtésrendszerre is rákötik. Új kazánok, melegvíztároló tartályok beszerzése is szerepel a fejlesztési tervben. Számításaik szerint a hatmillió forintos önrész már két és fél év alatt megtérül. Mindkét kormánypárti polgármester elmondta, már a ciklusuk eleje óta azon dolgoznak, minél nagyobb részben megújuló energiákból fedezzék a középületek fogyasztását.

Többszöri figyelmeztetés után egymillió dollárra büntettek a hatóságok egy energiaipari óriáscéget az Egyesült Államokban. A Duke Energy Renewables beismerte, hogy az elmúlt négy évben több mint 160 madár, közöttük 14 szirti sas pusztult el az amerikai Wyoming államban. Ugyan a szirti sas nem veszélyeztetett állat, de 1962 óta védett, így elpusztítása szövetségi bűncselekménynek számít. Ez az első eset, hogy a szervek ilyen indokkal megbüntettek egy szélturbinákat gyártó céget. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Duke Energy nem tett meg mindent annak érdekében, hogy óvja a madarakat, a vállalat szerint viszont akkor húzták fel a turbinákat, amikor a jelenlegi szabályozás még nem volt érvényben. A kormány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a turbinák építésekor elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyék a költöző madarak szokásait is. A Duke Energy most egy olyan technológián dolgozik, ami radarral jelezné a madarakat, így ideiglenesen le tudnák állítani a turbinák működését.


Forrás: http://www.latimes.com Dina Cappiello / Associated Press/ April 19, 2013

Termálvízre alapozott közműrendszer terveit közöltepénteki sajtótájékoztatóján Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba. Az elsődleges cél, hogy az északi ipari park üzemeinek teljes fűtését termálvíz hasznosításával ki lehessen váltani, továbbá egy mezőgazdasági ipari parkkal bővítenék az üzemi területet. Zalaegerszeg egyébként már évek óta a tudatos városok közé tartozik. Környezetkímélő, biogázzal működő buszokkal valósítják meg a tömegközlekedést, a fiatalok szemléletformálására is kiemelt figyelmet szentelnek. A közgyűlés a következő évről is nyilatkozott: Az idei tarifák maradnak érvényben a temetkezési szolgáltatásoknál és piaci helyfoglalási díjaknál, a tömegközlekedés ára is változatlan marad.

A Zöldgazdaság fejlesztése az egyik kiemelt programja, a kormány a (atom) megújuló energiaforrások előállítását és hasznosítását tartja a gazdasági fejlődés egyik kitörési irányának. Magyarországon a sugárzási adottságok, a napos órák száma európai viszonylatban is kedvezőnek mondhatók, ám igen jelentős kihasználatlanság figyelhető meg.  A Pusztaszer külterületén megkezdett beruházás során egy napelem parkot épít a NEW SOLAR Kft., amelyhez 206 629 777 forint támogatási összeget sikerült pályázati úton elnyerniük. A helyszín kiválasztása során a napsütéses órák száma volt az elsődleges szempont, így esett a választás a Dél-Alföldi régióra, és azon belül is a kisteleki kistérségre.
A 499 kW névleges teljesítményű napelem park létesítésének segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítva – megújuló energiaforrással, környezetbarát módon állítunk majd elő az elektromos hálózatba visszatáplálható villamos energiát, amelynek értékesítése kapcsán már rendelkezünk a szolgáltató együttműködési szándéknyilatkozatával. Közel kétezer darab 255 Wp-s napelem kerül elhelyezésre déli tájolással, 35°-os dőlésszögben, földbe süllyesztett tartószerkezetekre. A kivitelezési munka 2013. szeptember 29-én vette kezdetét, év végéig be is fejeződik a napelem park építése.

Tetszett a szüret? Ezt is olvassa!

Műanyaggal mérgezzük a halakat

Genfben atomcsúcs, Japánban sziget jött létre – Zöldszüret

Ajánlott videó

Olvasói sztorik