Tudomány

Tesz cukrot vagy tejet a kávéjába? Nem biztos, hogy jó ötlet

Natasha Breen/REDA/Universal Images Group via Getty Images
Natasha Breen/REDA/Universal Images Group via Getty Images

Sokak számára elképzelhetetlen a napindítás kávé nélkül, azonban ahogy egy 2025 év elején publikált svéd kutatás rámutatott, nagyon nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét. Most pedig úgy tűnik, nemcsak erre érdemes figyelni: egy amerikai tanulmány szerint az sem mindegy, mivel isszuk a kávénkat – írja a Science Alert.

Az az elképzelés, hogy a kávé csökkenti a korai halálozás kockázatát, már egy ideje ott van a köztudatban, azonban elég általános kinyilatkoztatásnak tűnik. A Tufts Egyetem hallgatói által vezetett kutatócsoport ezért szerette volna megvizsgálni, hogy vajon változtat-e a helyzeten az, amit a kávénkhoz hozzáadunk.

A csapat 46.332 20 éves vagy annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, amelyeket egy kormányzati egészségügyi felmérés részeként rögzítettek. A 9–11 éves periódus alatt 7074 ember halt meg – ezeket a haláleseteket pedig összevetették a kávéfogyasztási szokásokkal. A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik feketén isszák a kávét, jóval alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, de, amikor egy kevés cukrot, tejszínt vagy tejet adtak hozzá ehhez, jelentősen megváltozott az arány.

A Journal of Nutrition szaklapban megjelent kutatás szerint összességében a feketekávé vagy a nagyon alacsony cukor- és zsírtartalmú kávé fogyasztása 14 százalékkal csökkentette a korábbi halálozás esélyét a kávéfogyasztás teljes mellőzéséhez mérten.

A kutatásban azt is megjegyezték, hogy a legoptimálisabb mennyiségnek a napi két-három csésze kávé tűnik.

A kutatók megjegyzik, hogy bár figyelembe vették azokat a változókat, amelyek befolyásolhatták a halálozási arányt – beleértve a testmozgást, az alkoholfogyasztást, az életkort, a nemet és az iskolai végzettséget –, a tanulmány nem elég alapos ahhoz, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állítson fel a fekete kávé és a hosszabb élet között. Így továbbra is lehetnek ismeretlen változók, amelyek befolyásolják mind a kávéfogyasztást, mind az összhalálozást.

Kapcsolódó
Nagyon nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét
Svéd kutatók többféle kávéfőzési módszert is kipróbáltak a vizsgálat során, és van egy egyértelmű nyertes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik