Tudomány

Száz éve eltűnt hegymászó maradványára bukkantak az Everesten

Jimmy Chin
Jimmy Chin

Száz év után úgy tűnik, végre megtalálták Andrew Comyn „Sandy” Irvine hegymászó maradványait az Everesten – írja az AFP. A brit hegymászó 22 évesen tűnt el, miközben megpróbálta meghódítani a világ legmagasabb csúcsát 1924. június 8-án mászótársával, George Malloryval.

A maradványokra nemrégiben talált rá egy kis csapat, köztük az Oscar-díjas rendező és profi hegymászó, Jimmy Chin, valamint társai, Erich Roepke és Mark Fisher. Irvine zokniba és csizmába burkolt lábát a Rongbuk középső gleccserén találták meg az Everest északi oldalán, alacsonyabb magasságban, mint Mallory maradványait. A maradványokat a zokniba hímzett név alapján azonosították: a láb pedig jelenleg a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség (CTMA) birtokában vannak.

A leletet jelentették a Királyi Földrajzi Társaságnak – akik közösen szervezték Mallory és Irvine expedícióját az Alpine Clubbal együtt –, amely akkoriban még csak a harmadik brit expedíció volt a Mount Everesten. A hírt megosztották Irvine unokahúgával és életrajzírójával, Julie Summers-szel is: az Irvine család tagjai pedig önként vállalták, hogy összehasonlítják a DNS-teszt eredményeit a maradványokkal, hogy megerősítsék Irvine kilétét.

A kutatókat és a hegymászókat egyébként évtizedek óta foglalkoztatta a kérdés, vajon a két mászó feljutott-e a csúcsra a haláluk előtt.

A hegymászó családja az alábbi közleményt tette közzé a maradványok felfedezése után:

Az Irvine család mélyen meghatódva értesült Sandy Irvine részleges maradványainak felfedezéséről. Hálásak vagyunk a hegymászó- és filmes csapatnak, Jimmy Chin vezetésével, akik a felfedezést megtették, és akik tiszteletteljesen és profin jártak el. Örülünk, hogy a maradványok a CTMA kezében vannak.

Kapcsolódó
himalaja(210x140)(1).jpg (himalája, )
88 év után ért fel az aranyérem a Mount Everestre
Zsebében a Mount Everest meghódítására 1922-ben indult híres brit expedíció egyik tagjának tiszteletbeli olimpiai aranyérmével ért fel a hegycsúcsra Kenton Cool hegymászó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik