Tudomány

Várbörtönbe zárta saját nagybátyját Mátyás király

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Mátyás király 566 éve, 1458. október 9-én elfogatta saját nagybátyját, Szilágyi Mihályt. Mihálynak nagy szerepe volt abban, hogy Mátyás trónra ülhetett, viszonyuk mégis hamar megromlott – írja a Rubicon.

Hunyadi László kivégzésekor Mátyás kiskorú volt, majd Prágában raboskodott, így anyai nagybátyja, Szilágyi Mihály lett a család feje, V. László halála után pedig az ország kormányzója is. Ennek a posztnak köszönhetően nagy befolyásra tett szert, így trónra segíthette unokaöccsét. A hazatérő, 15 éves Mátyás hálából besztercei grófi címet adott Szilágyinak.

Uradalmának lakossága azonban egyáltalán nem kedvelte az újdonsült grófot, aki heves vérmérsékletű volt és véres módszerekkel tartott rendet. Ezt Mátyás nem nézte jó szemmel, ezért konfliktus alakult ki közöttük. A feszültséget az is kiélezte, hogy Mátyás váratlanul határozott és tettre kész uralkodónak bizonyult, aki nem akarta kivárni, míg Mihály ötéves kormányzói mandátuma letelik.

A két férfi viszonya annyira elmérgesedett, hogy Szilágyi szövetkezni kezdett a rivális Garai-Cillei ligával. Mátyás válaszul 1458 őszén tiszai táborába rendelte idős nagybátyját, október 8-án pedig vasra verette, és Világos várába záratta.

Mihály tíz hónapon keresztül maradt fogságban, majd hű szolgálóinak köszönhetően 1459 augusztusában megszökött. Egy török támadásról szóló híreszteléssel elcsalták az őrséget a várból, így Szilágyi megszabadulhatott láncaitól. Hamarosan követeket küldött Mátyáshoz, aki egy hónappal később szívélyesen fogadta rokonát, majd rábízta Erdély és a Délvidék irányítását, valamint a török elleni háború vezetését is.

A lemondatott kormányzó már 1460 során hadjáratot indított Szerbiába, ám egy balszerencsés ütközetben seregével együtt fogságba esett. Konstantinápolyba hurcolták, ahol II. Mehmed parancsára fejét vették.

Kapcsolódó
Ezért lett Mátyás a király
Tizenéves volt csupán, amikor megválasztották, mégis tehetséges uralkodónak bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik