Tudomány

Nem a víz a megoldás a másnaposságra

Ekaterina Vasileva-Bagler / Getty Images
Ekaterina Vasileva-Bagler / Getty Images

Sokféle gyógyír létezik a köznyelvben a másnaposságra, amelyek közül a leginkább észszerűnek talán a bőséges vízfogyasztás tűnik. Egy új tanulmány azonban cáfolja ezt, lévén nem talált bizonyítékot arra, hogy néhány pohár víz elfogyasztása jelentősen enyhítené a tüneteket, írja a Science Alert.

Az Utrechti Egyetem farmakológusa, Marlou Mackus által vezetett, nemzetközi kutatócsoport 13 korábbi vizsgálat eredményeit tekintette át, aminek során azt kereste, van-e bármilyen kapcsolat a kiszáradás és az alkoholfogyasztás, illetve a vízivás és a másnaposság intenzitása között.

Bár a másnaposságnak nem csak egy oka van, az köztudott, hogy az alkoholnak vízhajtó hatása van, ami növeli a kiszáradás kockázatát. Sokan ehhez társítják a másnap jelentkező fej- és testfájdalmakat, a hányingert és a rossz közérzetet is. Sokan arról is beszámoltak, hogy reggelente szomjúságot és szájszárazságot éreznek az előző esti italozás után.

Bár az adatok nem zárták ki a kiszáradás és a másnaposság egyidejű előfordulását, nem volt bizonyíték arra, hogy a kettő között közvetlen összefüggés lenne. Így pedig a víz pótlása sem lesz nagy hatással a másnaposság legrosszabb részeire.

Az egyik tanulmányban 826 diák vett részt, akik közül néhányan vízivással próbálták enyhíteni a másnaposságot. Ennek hatékonysága azonban nagyon csekély volt. Egy másik esetben arra is felfigyeltek, hogy a kiszáradás érzése nem tart olyan sokáig, mint a többi másnapos tünet.

Bár az Alcohol szaklapban megjelent tanulmány által elemzett kutatások kis száma miatt nehéz egyértelmű megállapítást tenni, a tanulmány szerzői szerint a vízfogyasztás nagy valószínűséggel nem enyhíti szignifikánsan a másnaposság érzését. Az elfogyasztott víz mennyisége pedig nem függ össze a másnaposság súlyosságával és a jelentkező szomjúságérzettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik