Tudomány

Gigantikus tengeri szörny csontjai kerültek elő Texasban

Nathan Dehaut
Nathan Dehaut

Nagyjából 80 millió éve élt tengeri szörny maradványaira bukkantak Texasban – írja a Live Science. Amint a felfedezésről szóló új tanulmányból kiderül, a fosszíliák egy Globidens alabamaensis nevű moszaszauruszhoz tartoztak.

Ez a tengeri hüllő akár 6 méter hosszúra is megnőhetett, hatalmas állkapcsával és tompa fogaival pedig iszonyú erőt tudott kifejteni.

A szakértők szerint tulajdonságai alkalmassá tették a ragadozót arra, hogy akár páncélos élőlényeket is szétzúzzon és elfogyasszon.

A Globidens alabamaensist egyébként még 1912-ben fedezték fel, de azóta rendkívül kevés jó állapotú fosszíliáját találták meg, a legtöbb lelet – ahogy a mostani is – fogakból és állkapocsdarabokból áll.

A frissen feltárt két állkapocsdarabban összesen 18 fog maradt meg, az egyikben 6, míg a másikban 12. Ezek mellet viszont egy fogcsíra is megfigyelhető volt az íny alatt, amely később bújt volna elő, hogy betöltsön egy rést a fogsorban. A tudósok úgy vélik, a moszaszauruszok a cápákhoz hasonlóan folyamatosan cserélték fogazatukat.

A legtöbb moszaszaurusznak hegyes, tőrszerű fogaik voltak, a Globidens alabamaensis rágószervei azonban laposak, aminek köszönhetően fenn tudott maradni más moszaszauruszok mellett is, hiszen különböző zsákmányra vadásztak, így nem versengtek egymással.

Kapcsolódó
Hatalmas tengeri szörnyet fedeztek fel Amerikában
Nagyjából 7 méter hosszú lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik