Tudomány

Több millió éves, megkövesedett ökoszisztémát találtak

Emrah Gokcan / Getty Images
Emrah Gokcan / Getty Images

8,7 millió, valamint 120 ezer éves tengeri állatok maradványaira bukkantak egy Los Angeles-i iskola alatt – írja a The Guardian. A San Pedro Középiskolánál két helyszínen számos kövület, köztük az Oncorhynchus rastrosus nevű kardfogú lazac, illetve a megalodon fosszíliái kerültek elő.

A korábbi, miocén kori leletegyüttes csontokat tartalmaz, míg a későbbi, pleisztocén kori, kagylóhéjakból áll. A lelőhelyeket 2022 júniusa és 2024 júliusa között tárták fel, Richard Behl, a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem munkatársa szerint jelenleg is vizsgálják a maradványokat.

Az ősibb fosszíliák diatomitban konzerválódtak, ez olyan üledékes kőzet, amely egysejtű vízi algák megkövesedésével jön létre. A diatomit jelenléte arra utal, hogy a terület gazdag volt algákban, ami elősegítette a különböző tengeri élőlényekből álló, gazdag ökoszisztéma kialakulását.

Ez egy egész ökoszisztéma egy eltűnt korszakból

– nyilatkozta Wayne Bischoff, az Envicom Corporation környezeti tanácsadó cég kulturális erőforrásokért felelős igazgatója. A szakember hozzátette: a leletek révén a kutatók jobban megérthetik a 9 millió évvel ezelőtti élővilágot.

Austin Hendy, a Los Angeles Megyei Természettudományi Múzeum segédkurátora elmondta, úgy vélik, hogy a környéken egykor egy tengeri csatorna volt, amely a sekélyből a mélyebb vízbe szállította az anyagot, a közelben pedig vulkanizmus is zajlott. A feltárt fosszíliákat különböző kutatási és oktatási intézmények között osztották szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik