Tudomány

Tragikus hajóbaleset roncsát találták meg

Andrew Donn / Atlantic Wreck Salvage / AFP
Andrew Donn / Atlantic Wreck Salvage / AFP

Egy 168 éve elsüllyedt hajó roncsát találták meg búvárok az Atlanti-óceán mélyén – írja az AFP. A jármű New Yorkból tartott Le Havre-ba, amikor katasztrófa következett be.

A Le Lyonnais nevű francia gőzhajó 1856-ban szerzett végzetes sérüléseket, miután összeütközött egy amerikai vitorlással. A szerencsétlenség 114 ember életét követelte.

A kutatók két évtizeden keresztül próbálták azonosítani a tragikus sorsú hajó helyzetét, most végre sikerült nekik. A roncs pontos helyszínét nem hozták nyilvánosságra, de azt elárulták, hogy körülbelül 320 kilométerre található Massachusetts partjaitól. Azt is hozzátették, hogy a Le Lyonnais meglehetősen rossz állapotban maradt fenn, ami nem is csoda, hiszen az Atlanti-óceán északi részén gyakoriak a viharok, erős a tengerjárás.

A gőzhajó 1856. november 2-án ütközött össze az Adriatic nevű bark vitorlással, amely Maine-ből tartott Georgiába. Az Adriatic szintén súlyosan megsérült, ám a süllyedést elkerülte. Kapitánya, Jonathan Durham a balesetről azt nyilatkozta, ködös éjszaka volt, amikor a Le Lyonnais váratlanul megváltoztatta haladási irányát, ez pedig elkerülhetetlenné tette az ütközést.

A francia hajón 132-en tartózkodtak, közülük mindössze 18-an élték túl a tragédiát. Durhamet később letartóztatták, mert cserbenhagyta a Le Lyonnais utasait, elmulasztott segítséget nyújtani nekik.

Kapcsolódó
Megtaláltak egy 110 éve eltűnt hadihajót
Az HMS Hawke-ot 1914. október 15-én találta el egy német tengeralattjáró torpedója, ezután gyorsan elsüllyedt, 524 emberrel a fedélzetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik