Tudomány

Ezeréve elrejtett viking kincsre bukkantak

Volker Demuth / Archaeological Museum / University of Stavanger
Volker Demuth / Archaeological Museum / University of Stavanger

Nagyjából ezer éves viking kincsekre bukkantak egy Årdal nevű norvég faluban – írja a Live Science. Volker Demuth régész azt nyilatkozta, ezt a legnagyobb felfedezés, amelyet karrierje során tett.

A kutatók összesen négy ezüstből készült karkötőt találtak meg, amelyeket ezer évvel ezelőtt ásott el valaki. Az ékszerek azóta teljesen érintetlenek voltak, ami igazán különlegessé teszi őket.

A szakértők úgy vélik, a terület, ahol megtalálták a karkötőket egykor egy hatalmas birtok lehetett, amely számos épületet, embert és állatot  foglalt magába. A leleteket egy kisebb építmény helyén fedezték fel, amelyben feltehetőleg rabszolgák lakhattak.

Az ékszerek mellett a régészek számos egyéb tárgyra is ráakadtak az ásatás helyszínén, köztük késpengékre, zsírkőből készült edényekre és fenőkövekre. Továbbá arra utaló bizonyítékokat is feltártak, hogy a birtok egy tűzvészben pusztulhatott el, miután azt szándékosan felégették.

Ha a birtokot valóban megtámadták, az megmagyarázza azt is, miért ásták el a karkötőket. Az ugyanis természetes, hogy a fosztogatók elől megpróbálják elrejteni az értékeket, méghozzá egy olyan helyre, ahol azokat senki nem keresné: a rabszolgák lakrészébe.

Kapcsolódó
Vikingkincsekre bukkant egy fémkeresős diák
Az ezüstből készült tárgyak mintegy 1200 évesek lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik