Tudomány

Napokon belül árvíz lehet a Duna magyarországi szakaszán is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A következő napokban jelentős mértékű esőzés várható Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is. Ennek eredményeként a Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás (Budapesten, például, mindössze 137 cm), napokon belül jelentősen emelkedik a vízszint – írja a Telex.

A budapesti szakaszon szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást várnak a jelen állás szerint. 

Nagybajcsnál jelenleg 183 centi a vízállás, hat nap múlva viszont már 600 centit várnak – és egyelőre nem látni a végét. A budapesti szakaszon egyébként 620 cm-nél van elsőfokú készültség, ekkor zárják le a rakpartokat. Márpedig a Nagybajcsnál látható adatok alapján úgy tűnik, hogy Budapesten sem áll meg 565 centinél a vízszint.

Az emelkedés olyan mértékű, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is. A következő 4-5 napban ritkán látott mennyiségben esik majd az eső a vízgyűjtőkre, az előrejelzésekből azonban egyelőre nem derül ki, mi jöhet ezután.

Osztrák meteorológiai oldalakon már napokkal ezelőtt jelezték, hogy súlyos árvizet okozhat a közelgő csapadéktömeg. A kérdés az, hogy az összes várható csapadék eső formájában érkezik-e meg, vagy lesz, ami a magasabb tájakon havazást eredményez. Ha ugyanis a várható csapadék egy része hó formájában érkezik meg, akkor az nem okoz víztöbbletet a folyókban. Legutóbb egyébként júniusban volt Budapestet is érintő árvíz a Dunán, azt megelőzően pedig tavaly karácsonykor.

Kapcsolódó
Óriási eső és október végi hideg érkezik
Többhavi csapadékmennyiség, nyugatról érkező árhullám és az ország nagy részén 15 fok alatti középhőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik