Tudomány

Elindult a történelmi Polaris Dawn küldetés

Paul Hennesy / ANADOLU / Anadolu via AFP
Paul Hennesy / ANADOLU / Anadolu via AFP

Útra kelt a magánfinanszírozású Polaris Dawn küldetés – írja a The Guardian.

Az ötnapos, négyfős misszió célja az első kereskedelmi célú űrséta végrehajtása.

A felbocsátást korábban többször el kellett halasztani, a Polaris Dawnt szakértői oldalról több kritika is érte veszélyessége miatt.

A küldetést Jared Isaacman, a Shift4 elektronikus fizetési vállalat amerikai, milliárdos alapítója finanszírozza. Isaacman 2021-ben már járt az űrben, akkor az Inspiration4 misszión vett részt, az volt az első orbitális küldetés, amelybe kizárólag civilek kapcsolódtak be.

Isaacmanhez, aki több ezer órát töltött különböző repülőgépeken, ezúttal egy nyugalmazott vadászpilóta és a küldetést üzemeltető, Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat két alkalmazottja csatlakozik. A csapatot szállító Crew Dragon űrhajót egy Falcon 9 rakéta juttatta az űrbe, a misszió a floridai Kennedy Űrközpontból indult.

Az űrhajó a Földtől mintegy 1400 kilométerre utazik majd, az Apollo-program óta nem járt ennyire messze ember a bolygónktól. Musk szerint a legénység biztonsága abszolút elsődleges, a küldetés pedig a szokásosnál is nagyobb kockázatot hordoz magában.

Eddig csak kormányzati ügynökségeknek sikerült űrsétákat végrehajtaniuk. A Polaris Dawn esetében a műveletet a harmadik napra tervezik, a séta nagyjából 20 percig tart majd.

Mivel a Crew Dragonnak nincs zsilipje, mind a négy asztronauta a SpaceX által tervezett űrruhát fogja viselni, miközben nyomásmentesítik a kabint. A 41 éves Isaacman és a SpaceX alkalmazottja, a 30 éves Sarah Gillis oxigénvezetékkel összekötve hagyják majd el az űrhajót.

A misszió kulcsfontosságú lehet a magánűripar számára. Amennyiben sikeresen zárul, úgy a későbbiekben további hasonló, akár még távolabbra – például a Holdra vagy a Marsra – tervezett küldetéseket is elvégezhetnek.

A Polaris Dawn során vizsgálni fogják, hogy az űrbéli sugárzás miként hat a résztvevők szervezetére. Ez felbecsülhetetlen értékű adatokat jelenthet a jövő mélyűri misszióinak megtervezésekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik