Tudomány

Elveszett koponyadarab miatt perelnek egy amerikai kórházat

AzmanJaka / Getty Images
AzmanJaka / Getty Images

Ritka per indult Amerikában egy kórház ellen. Fernando Cluster korábbi páciens ugyanis azt állítja, hogy az atlantai Emory University Hospital Midtown egészségügyi intézmény elkeverte a koponyája egy darabját, ezután pedig csillagászati számlát állítottak ki a nevére, írja az IFLScience.

Az eset azután történt, hogy a férfit 2022 szeptemberében bevitték az említett kórházba agyvérzéssel. Az agyat érintő nyomás enyhítésére az orvosok eltávolították a koponya egy 12 x 15 centiméteres méretű részét. Ezt az eljárást jellemzően vészhelyzetekben hajtják végre, amikor is az agy duzzanata és vérzés mértéke olyan súlyossá válik, hogy kezelni kell a kompressziót az agykárosodás veszélyét elkerülendő.

Ezt követően általában fagyasztóba teszik a koponyadarabkát, majd a duzzanat csökkenésével visszahelyezik azt. Itt azonban homokszem került a kórházi gépezetbe, ugyanis nem megfelelően címkézték fel a mintát, ami így elkeveredett.

Mint később kiderült, több ilyen jelöletlen, vagy hiányos betegazonosítóval ellátott minta is kallódott az intézményben. Az pedig csak tovább rontotta a helyzetet, hogy a csont helyett beültetett szintetikus implantátum elfertőződött, így újabb műtétre volt szükség.

Hiába azonban a mulasztások sorozata, az intézmény gond nélkül kiszámlázta az összes költséget, amely a jogi panasz szerint egészen pontosan 146 845 dollár, vagyis több mint 52 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik