Tudomány

Rekordmeleg a Földközi-tenger

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Az eddigi legmagasabb napi felszíni mediánhőmérsékletet mérték csütörtökön a Földközi-tengeren 28,9 Celsius-fokkal. A korábbi legmagasabb napi mediánhőmérséklet 28,71 fok volt 2023. július 24-én, így két egymást követő évben született új rekord. Az előző, a 2003-as rendkívüli kánikulai nyáron, augusztus 23-án mért 28,25 fokos hőmérsékleti rekord húsz éven át tartotta magát – közölte az MTI tolmácsolásában a barcelonai Tengertudományi Intézet (ICM) a Copernicus európai uniós klímafigyelő szolgálat műholdas mérései alapján.

Az egyelőre előzetesnek tekinthető jelentés szerint a legmelegebb, 31,96 fokos augusztus 15-én volt a tengervíz az egyiptomi El-Arís sínai-félszigeti üdülővárosnál. Megdőlt a napi átlaghőmérsékleti rekord is 28,56 fokkal, ugyanez az érték tavaly augusztus 24-én 28,40 fok volt.

Justino Martinez, az ICM kutatója szerint a kiugró napi értékeknél is jelentősebb, hogy 2022 óta „abnormálisan hosszú” időszakokon át, akár rekordok megdöntés nélkül is meleg a Földközi-tenger felszíni vize. A tengervíz felmelegedése megnehezíti az őshonos tengeri állatok életét, és az invazív fajoknak kedvez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik