Tudomány

Szamárfejjel látható Jézus egyik legelső ábrázolásán

Culture Club / Contributor / Getty Images
A falfirka rekonstrukciója.
Culture Club / Contributor / Getty Images
A falfirka rekonstrukciója.

Jézus Krisztus egyik legelső ábrázolása szülőföldjétől távol, Rómában található – írja az IFLScience. A kép egy nem túl kifinomult módon megrajzolt graffito.

Az úgynevezett Alexamenosz-falfirka egy gúnyrajz, amely egy keresztre feszített szamárfejű embert, illetve egy mellette álló alakot mutat.

A 2. század végéről vagy a 3. század elejéről származó alkotás a megfeszített Krisztus egyik legelső ábrázolása. A kép azelőtt készült, hogy a kereszténység a Római Birodalom hivatalos vallása lett, a korszakban az egyre terjedő új hit sokak nemtetszését kiváltotta.

Az illusztráció mellett egy görög szöveg olvasható, amely lefordítva nagyjából annyit jelent, hogy Alexamenosz imádja az istenét. A kutatók úgy vélik, hogy a graffito célja egy Alexamenosz nevű keresztény kigúnyolása volt.

A falfirkát 1857-ben fedezték fel a Palatinus-dombon, egy, a császári palotához csatolt épület falán. Az építményben rabszolgákat képeztek ki, elképzelhető, hogy a rajzot egy rabszolga készítette, aki így űzött tréfát társából.

A korszakban a zsidókat és keresztényeket gyakran rágalmazták onolátriával, azaz szamár- vagy öszvérimádattal. A félreértés eredete nem tisztázott, de valószínűsíthető, hogy a héber Biblia hívei és az ősi egyiptomi Széth isten imádata közötti kavarodásból indult ki. Az istenséget gyakran jelenítették meg szamárfejjel.

A kereszténység történetében komoly fordulatot hozott, amikor I. Constantinus 312 körül elfogadta a hitet, majd 380-ban I. Theodosius hivatalos vallássá emelte azt. A nagyjából két évszázaddal korábban készült gúnyrajz ma a római Palatinus Múzeumban tekinthető meg, igaz, mára jelentősen leromlott az állapota.

A rómaiak egyébként előszeretettel készítettek falfirkákat, Pompejiben több ilyen alkotás is konzerválódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik