Tudomány

Csatabárdokat találtak egy középkori temetőben

Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences
Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences

Az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársai az Állami Történeti Múzeummal együttműködve ásatásokat végeztek az oroszországi Vlagyimir megyében, a Szuzdal melletti Gnezdilovo nevű temetkezési helyszínen – írja a Heritage Daily. A lelőhelyet a 19. század közepén fedezték fel, a geofizikai vizsgálatok alapján azonban a 3 hektáros temető nagy része feltáratlan maradt.

A helyszínen mintegy 50, a 11-12. századból származó sírt találtak, a felfedezések új betekintést nyújtanak a korabeli Északkelet-Oroszország társadalmi szerkezetébe.

A nyughelyek kifinomult ékszereket, köztük pecsétgyűrűket és üveggyöngyöket, valamint fegyvereket, így késeket is csatabárdokat tartalmaztak.

Az egyik sírban egy fából készült struktúrában egy férfi csontjaira bukkantak, valamint egy csatot, egy kést, egy fejszét és egy kerámiaedényt találtak. Egy másik nyughelyből egy ugyanilyen struktúra, illetve egy lovas felszerelései kerültek elő. Az itt eltemetett férfi mellé szintén csatabárdot helyeztek, a fegyver a 11-12. századi Északkeleti Ruszban leggyakrabban használt baltatípus egyik példája.

A kutatók szerint a gnezdilovói temető kiemelkedik a régió lelőhelyei közül. A területen összesen 14 csatabárdot találtak, ez a legnagyobb ilyen típusú fegyvergyűjtemény, amelyet az Északkeleti Ruszban a modern korban feltártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik