Tudomány

Kétezer éves bányatársaság nyomaira bukkantak

University of Cordoba
University of Cordoba

Római kori ólomtömbökre bukkantak a spanyolországi Córdobában, egy gázvezeték építése közben – írja a The Independent. A felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy miként kereskedtek az anyaggal a római korban.

A három darab, 24-32 kilogrammos tömböt az 1990-es években találták meg, de csak most vetették elemzés alá őket. A leletek az 1. századból származnak, a kutatók úgy vélik, hogy az ókori nyugati világban Córdoba volt az ólomfeldolgozás központja.

Az eredményeket ismertető tanulmány alapján az anyagot számos használati tárgyhoz, például kanalakhoz, csempékhez és csövekhez használták fel. A Római Birodalomban az ólom a vízvezetékekben, illetve az arisztokraták főzőedényeiben is jelen voltak, egyes előkelők még ólom-acetátot is hozzáadtak borukhoz. Több kutató úgy véli, hogy az elterjedt ólommérgezés is hozzájárulhatott a birodalom bukásához.

A córdobai tömbök közül kettőn van jelzés, az S S szimbólumok a Societas Sisaponensis bányatársaságra utalnak.

A szakértők szerint a rudak háromszög alakú, tárolásra optimalizált formája, valamint jelzés azt sugallja, hogy a rudakat hajókon történő exportra szánták. Meglepő, hogy a tárgyak gyártásuk helyén kerültek elő, a hasonló leleteket többnyire hajóroncsoknál szokták megtalálni.

A felfedezés azt jelzi, hogy a térségben feldolgozott ólmot nemcsak helyi felhasználásra, hanem exportra is szánták. Az elemzésből az is kiderült, hogy a három tömb ugyanarról a lelőhelyről származik.

A rudak alapján Córdoba északi része nagy kereskedelmi és kohászati jelentőséggel bírt. Az eredmények azt is feltárják, hogy a korabeli fémipari tudás a véltnél is fejlettebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik