Tudomány

Ilyen állat százmillióból egyszer fordul elő

Monty Rakusen / Getty Images
Monty Rakusen / Getty Images

Rendkívül ritka homárt fogott ki az Atlantic Lobster Company kereskedelmi halászhajója az amerikai New Hampshire-ben, New Castle partjainál – írja az IFLScience. A különleges színezetű példányt a hajó tulajdonosa a Seacoast Science Centre-be szállította.

Joseph Kramer, az Atlantic Lobster Company munkatársa úgy véli, talán ez lesz az egyetlen ilyen homár, amelyet életében kifog.

A rák színpompás megjelenése igazi ritkaság, a becslések alapján 100 millió egyedből egyszer fordul elő hasonló.

A genetikai mutációk révén az egyes állatfajoknál esetenként különleges színezetek jelennek meg, a leghíresebb példa az albinizmus, amely a melanin nevű pigment hiányával, illetve fehér külsővel jár. A homároknak vörös, sárga és kék árnyalatú karotinoid pigmentjeik vannak, emiatt az egyedek jellemzően vörösesek vagy barnák. A most bemutatott példány esetében viszont a pigmentek egy része vagy nem állítódik elő, vagy túltermelődik, ez pedig szivárványos megjelenést eredményez.

Sam Rutka, a Seacoast Science Center akvaristája szerint a homárok többféle színben fordulnak elő, ezek közé tartozik a vattacukorként emlegetett, rózsaszínes, lilás és kékes verzió, ilyen a mostani állat is. Előfordul olyan is, hogy egy példány egyik fele vörös, a másik fekete.

Az egyedi színezetek genetikai okai nem teljesen tisztázottak. A szakértők abban bíznak, hogy a mostanihoz hasonló példányok vizsgálata segíthet jobban megérteni a folyamatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik