Tudomány

Megtalálták a legendás hadihajó egyik ágyúját

Matt Porteous / Getty Images
Matt Porteous / Getty Images

Megtalálták az 1665-ben elsüllyedt, legendás, 76 ágyús vitorlás hadihajó, a London egyik bronz ágyúját – írja a Heritage Daily.  A Brit Királyi Haditengerészethez tartozó hajó a Temze torkolatvidékén veszett el egy baleset következtében.

A vitorlás 1656-ban indult első útjára a chathami hajógyárból, igazán híres pedig a Stuart-restauráció idején lett. Oliver Cromwell halála után visszahívták száműzetéséből a polgárháborúban megbukott uralkodói családot, II. Károly 1660-ban tért haza a Royal Charles nevű zászlóshajón. Az úton a London is elkísérte, amelynek fedélzetén a legfontosabb utas Jakab yorki herceg, azaz a későbbi II. Jakab volt.

A vitorlás 1665 márciusában veszett el, miközben Chathambe tartva a lőporraktára egy baleset következtében belobbant, majd felrobbant.

Egy korabeli beszámoló alapján a legénységből 300-an vízbe fulladtak, 24-en viszont a levegőbe repültek a detonációtól, és túlélték az eseményt. A túlélők között egy nő is volt.

A roncsot 2005-ben lokalizálták, azóta több vizsgálat is folyt a helyszínen, melyek során nagyjából 700 kisebb tárgyat, köztük egy ágyútalpat hoztak a felszínre. A közelmúltban a búvárok egy jó állapotú, részben agyaggal és iszappal borított rézágyút találtak a lelőhelyen.

Duncan Wilson, a Historic England kormányzati örökségvédelmi szervezet igazgatója szerint a felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy milyen típusú ágyúk voltak a hajó fedélzetén, amikor elsüllyedt. A kérdés nem egyszerű, hiszen a Londonon zsákmányolt ágyúkat is tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik