Tudomány

Vannak állatok, amik kukában, fejjel lefelé közösülnek

SD Biju
SD Biju

Közel sem az ember az egyetlen, amely a szaporodási folyamatba is kreativitást csempész: az indiai Andamán-szigetek erdeiben él egy kis békafaj, a világhírű evolúciókutatóról elnevezett Minervarya charlesdarwini, amely fejjel lefelé szeret közösülni, írja az IFLScience.

Egy biológuscsapat három éven át követte az állatok életét, mely során különös figyelmet kapott a szexuális szokásaik követése. Mint megfigyelték, az állatnak sokszor agresszívvá kellett válnia partnere elhódításához, és arra is volt példa, hogy ez a folyamat végtagvesztéssel járt.

Amellett, hogy a közösülés agresszív természetű volt, azt is furcsának találták, hogy az állat a tojásait gyakran fák nedves réseiben rakták le.

A kutatás vezetője, SD Biju professzor szerint a legfurcsább tapasztalatuk az volt, hogy amikor a hím béka készen áll a spermiumok kibocsátására, hogy megtermékenyítsék a nőstény petesejteket, a páros fejjel lefelé fordul a közösülés helyén. A szakértők úgy gondolják, hogy ez azt szolgálja, hogy megakadályozzák a versengő hímek további támadásait. A megfigyelés azért is fontos, mert egy fajról sem ismert hogy hasonló szokást követne.

A csapat arról is beszámolt, hogy sokszor furcsa helyeken közösültek az állatok: a nedves farések mellett műanyag zacskókban és esővel teli szemetesben is bukkantak párosodó példányokra. Úgy gondolják, hogy ez az állatok élőhelyének elvesztéséhez vezethető vissza, a faj egyedszáma ugyanis folyamatosan csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik