Tudomány

Így védekezhet az ágyi poloskák ellen

dblight / Getty Images
dblight / Getty Images

Évszaktól függetlenül is terjed, de az idegenforgalom élénkülése miatt nyáron, főszezonban ugrik meg leginkább az ágyi poloskák száma. A Semmelweis Egyetem szakértője szerint a tiszta környezet nem jelent védelmet a rovarok ellen, odafigyeléssel ugyanakkor csökkenthetjük az ágyi poloska fertőzés kockázatát.

Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője szerint a szaporodásuknak kedvez a gyakori vendégváltás, akik az ágyi poloskát más szálláshelyekre és otthonaikba hurcolják. Ezért a nyári utazási és fesztiválidőszak alatt nagyobb elővigyázatosság és fertőzés észlelésekor annak azonnali jelentése ajánlott.

Fontos, hogy utazás során poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában; az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra.

A ruhákat zsákoljuk be, a szennyest tegyük külön zsákba. Hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban. Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a tiszta ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra.

A közegészségügyi szakértő szerint az ágyi poloska a nyugvó embert keresi. Vérszívása szinte észrevétlen, csípése nem mindig jár tünetekkel. A csípés megjelenése, kinézete, és ennek megfelelően kezelése egyénenként változik. Furcsa lehet, de Paulovkin szerint azok a szerencsések, akiknél gyorsan kialakul bőrtünet, mivel így kiderül a fertőzés ténye.

Nem higiéniai probléma

A Semmelweis szakértője szerint fontos, hogy változzon a közgondolkodás, amely az ágyi poloska fertőzést higiéniai problémaként azonosítja. A fertőzött személyek ugyanis gyakran titkolják a problémát, nem értesítik a lakókat vagy az üzemeltetőt, ami további terjedést tesz lehetővé.

Legeredményesebben a rovarirtó-szerek pusztítják el az ágyi poloskát. A vegyszeres kezelés mellett hatékony lehet a gőzölés is, ugyanis a magas hőmérséklet a rovar valamennyi alakját, a petéket is elpusztítja ellentétben a vegyszerekkel, melyek többsége érintőméreg, és így nem jut át a peték kemény falán.

A szakemberek által beltérben használt irtószerek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre. Hatásuk körülbelül három hónap elteltével csökken, ezért szálláshelyeken az évi két alkalommal előírt vegyszeres irtás sem nyújt feltétlen védelmet a poloskák ellen.

Az elmúlt években a rovarirtó-szereket érintő szabályozás változása a hatóanyagok beszűkülését eredményezte. Ez akkor jelent problémát, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, mivel az adott vegyszerrel szemben ellenálló egyedek szaporodnak. Ezek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami végeredményben az adott vegyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Kapcsolódó
Invázió: vérszívók százaival oszthatjuk meg az ágyunkat
Irtó kínokat képesek okozni az ágyi poloskák, hihetetlen ütemben szaporodhatnak, és emberre vadásznak. A fertőzöttség nem higiénia kérdése, azonnal kérjünk segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik