Tudomány

Kettős katasztrófa sújthatta Pompejit

Photography by Jeremy Villasis. Philippines. / Getty Images
Photography by Jeremy Villasis. Philippines. / Getty Images
Egy új vizsgálat alapján a kitörés mellett földrengések is lecsaptak az ókori városra.

Egy új tanulmány alapján két, Pompeji romjai között talált csontváz arra utal, hogy a Vezúv kitörése mellett földrengések súlyosbították az ókori város katasztrófáját – írja a The Independent. A szakértők szerint több ember, aki túlélte a 79-ben bekövetkezett vulkánkitörést végül az eseményt kísérő földmozgásokban vesztette életét.

A friss eredmények segíthetnek a régészeknek jobban rekonstruálni a történteket. „Bebizonyítottuk, hogy a kitörés alatti szeizmikus mozgások jelentős szerepet játszottak Pompeji pusztulásában, és valószínűleg befolyásolták az elkerülhetetlen halállal szembenéző pompejiek döntéseit” – mondta Domenico Sparice vulkanológus, a tanulmány társszerzője.

A romvárosban végzett ásatások során olyan bizonyítékokat találtak, amelyek összeegyeztethetetlenek a kitörés közvetlen hatásaival. Két csontváz esetében rendkívül súlyos töréseket észleltek, az elhunytak 50 év körüli férfiak voltak.

Az egyik áldozatot egy összeomló fal zúzta halálra, a másik pedig valószínűleg azt követően vesztette életét, hogy megpróbált védekezni egy nagy fa objektummal szemben. Valeria Amoretti, a csapat tagja szerint azok, akik nem menekültek el búvóhelyükről, valószínűleg a földrengésben összeomló épületekben haltak meg.

A szakértők úgy vélik, hogy az érintettek nem a vulkáni anyag belégzése vagy a rendkívüli hőség miatt vesztették életüket, ellentétben a katasztrófa áldozatainak többségétől.

Akik át is vészelték a kitörés első szakaszát, később valószínűleg a földrengések miatt haltak meg.

Azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy hányan vesztek oda a kitörésben, illetve hányan a földmozgásokban. Érdemes azt is hozzátenni, hogy a rengéshipotézis megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik