Tudomány koronavírus

Évekkel a fertőzés után is kimutatható lehet a testben a koronavírus nyoma

Virojt Changyencham / Getty Images
Virojt Changyencham / Getty Images

Hiába teltek el évek a Covid-19-pandémia óta, a szakértők mind a mai napig fedeznek fel újdonságokat a betegséggel kapcsolatban. Egy friss tanulmányban a szerzők 24 pácienst követnek nyomon, és megállapítják, hogy a fertőzés nyoma akár 900 napon keresztül észlelhető marad a szervezetben – írja az IFLScience.

A kutatók a T-sejtek révén mutatták ki a betegséget. Nem ez az első alkalom, amikor a koronavírus és ezen immunsejtek kapcsolatát elemezték, de a mostani kutatás az egyik leghosszabb: 2020-ban indították el, jóval azelőtt, hogy a szakértők felfedezték volna, hogy a kórokozó hosszú időn át a szervezetben maradhat.

A csapatot a HIV-kutatások terén nyert tapasztalataik inspirálták. Mivel a járvány korai szakaszában az antitesteket nem tudták nyomon követni, a szakemberek a T-sejtek viselkedését monitorozták.

Danny Altmann, az Imperial College London immunológusa és a csapat tagja szerint a hosszú távú T-sejt-aktiváció mintáinak segítségével megmagyarázhatják a hosszú Covid tüneteit. A légzőszervi tünetekkel küzdő pácienseknél például hosszú távon figyelhetők meg az aktivált T-sejtek a tüdőben.

A kutatók hat kontrollmintát is elemeztek, ezek a világjárvány előttről származtak. Bár a T-sejtek itt is aktiválódtak, de ott koncentrálódtak, ahol az ember azt várná: a májban, a vesében és más olyan helyeken, amelyek segítik a gyulladás megszüntetését.

A hosszú Covidban küzdőknél az immunsejtek mindenhol jelen voltak.

Érdemes hozzátenni, hogy a szakértők nem lehetnek teljesen biztosak benne, hogy a T-sejtek a koronavírusra reagáltak-e. Altmann szerint mindenesetre rengeteg adat támasztja alá azt az elméletet, hogy egyes emberek szervezetéből nem tisztul ki kellően a kórokozó, és a SARS-CoV-2 rezervoárok jönnek létre a szöveteikbe, ez pedig hosszú Covidot idéz elő.

A kutatók abban bíznak, hogy eredményeik hozzájárulnak a betegség alaposabb megismeréséhez, emellett pedig a hatékonyabb kezelések kidolgozásában is segíthetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik