Tudomány

Befalazták a több ezer éve elhunyt nőt

Épületbe temetett, a jelek alapján meggyilkolt nő maradványaira bukkantak Cipruson – írja az IFLScience. A szakemberek Erimi bronzkori lelőhelyén végeztek feltárást, ahol egy rejtélyes, 2,3 méter magas, mintegy 4000 méter éves monolitot is felfedeztek.

A mai Limassol városának közelében, egy mészkőteraszon fekvő Erimi egykor virágozó kézműves település volt, amely a bronzkor közepén, időszámítás előtt 2000 és 1600 között élte fénykorát. A helyiek valószínűleg festett szövetek készítésével foglalkoztak, a környéken korábban műhelyek, raktárak, festőmedencék és lakóépületek maradványait, illetve egy temetőt is megtaláltak.

A közelmúltban egy műhelykomplexumban egy monolitot fedeztek fel, úgy tűnik, a korabeliek világában a kereskedelem és a vallás összekapcsolódott. Luca Bombardieri, az Erimi Régészeti Projekt igazgatója szerint a szent helyiség a legősibb szakrális épület Cipruson. A monolit eredetileg egy szoba közepén állt, idővel azonban összeomlott, elpusztítva egy, a lábánál elhelyezett amforát.

A kutatók egy fiatal nő csontjait is megtalálták, a jelek alapján maradványait egy házba falazták, feltételezhetően azért, hogy megakadályozzák szelleme visszatérését.

Az elhunyt legfeljebb 20 éves lehetett, fejét egy kővel vagy lándzsával verték szét, testére pedig egy nehéz követ helyeztek.

Meglepő módon maradványait nem a település temetőjében, hanem egy házban helyezték el. A szakértők úgy vélik, szándékosan különítették el a település többi halottjától, ennek okát viszont nem tudták megmagyarázni. Az eset nem egyedi, a korszakból 15 másik fiatal nőnél is hasonlót figyeltek meg Ciprus különböző részein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik