Tudomány

Mérgező anyagok lehetnek a tamponokban

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján ólommal, arzénnal, kadmiummal és más fémekkel lehetnek szennyezettek a tamponok – írja a The Independent. Az eredmények különösen aggasztóak, mivel a kutatók szerint a hüvely bőre nagyobb eséllyel szívja fel a káros anyagokat, mint a test más részei.

Tanulmányunk egyértelműen azt mutatja, hogy a fémek a menstruációs termékekben is jelen vannak, és hogy a nők nagyobb expozíciós kockázatnak lehetnek kitéve, ha ezeket a termékeket használják

– nyilatkozta mondta Kathrin Schilling, a Columbia Egyetem munkatársa.

Egyes becslések alapján a menstruáló nők több mint fele használ havonta tampont. Korábbi vizsgálatok szerint az ólomnak, az arzénnek és más mérgező fémeknek való kitettség számos rendellenességgel, köztük rákos megbetegedésekkel és meddőséggel hozható összefüggésbe.

Ennek ellenére a tamponokban megtalálható anyagokat eddig nagyon keveset vizsgálták. „Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket méri. Aggasztó, hogy minden általunk vizsgált fémet észleltünk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom” – mondta Jenny Shearston, a Columbia Egyetem kutatója.

A csapat 16 fém, köztük az arzén, a kadmium, a kobalt, az ólom és a szelén szintjét mérte fel 14 márka 30 termékében. Megállapították, hogy a fémek minden tampontípusban jelen voltak, akár az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az Európai Unióban vásárolták őket.

A kutatók azt gyanítják, hogy a fémek többféle módon kerülnek be a gyártás során. A szennyezés bizonyos részéért a gyártás során használt eljárások, például a fehérítés vagy az antibakteriális kezelés lehet felelős. A pamut emellett a környezetéből vagy közeli szennyezőkből is felveheti a fémeket.

A szakértők abban bíznak, hogy a gyártókat kötelezni fogják termékeik ellenőrzésére. Azt, hogy a most kimutatott fémek milyen egészségügyi hatásokkal járnak, egyelőre nem mérték fel, a kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik