Tudomány

Álmában gyilkolták meg a fiatal magyar királyt

Magyar Nemzeti Galéria / Wikimedia Commons
Than Mór: IV. László és I. Rudolf találkozása a csatatéren
Magyar Nemzeti Galéria / Wikimedia Commons
Than Mór: IV. László és I. Rudolf találkozása a csatatéren

IV. (Kun) László, az utolsó magyar király, aki biztosan az Árpád-ház leszármazottja volt 734 éve, 1290. július 10-én halt meg. László  zűrzavaros időszakban uralta az országot, és a nagy hatalmú főurak, illetőleg a nomád kunok között őrlődve még súlyosabb válságba taszította Magyarországot – írja a Rubicon.

Belviszály Magyarországon

Az ország válsága a Kun László apja, V. István és nagyapja, IV. Béla közötti viszállyal kezdődött. V. István trónörökös kivonta magát apja fennhatósága alól és szuverén uralkodóként kezdett viselkedni, ez a szembenállás pedig fegyveres konfliktussá nőtte ki magát, amely az országot két pártra szakította.

Még a viszály lezárta előtt elhunyt IV. Béla, majd V. István is, így a korona a 10 esztendős László fejére került, a két párt viszont ennek ellenére nem hagyta abba a háborút. Az érdekcsoportok ettől kezdve azért harcoltak, hogy befolyásukkal bábukká a tegyék a gyermekkirályt.

A belső harcok eközben kiszolgáltatottá tették az országot a külső támadásoknak, így 1273-ban a kunok fosztogatni kezdtek az Alföldön.

A király halála

László 15 évesen, 1277-ben végül saját kezébe vette az irányítást: I. Rudolf német királlyal és a kunokkal szövetségre lépve szétzúzta az ellene szervezkedőket a második morvamezei csatában. Az ezután beálló béke azonban csak néhány évig tartott, a keresztény vezetők ugyanis a kunok erőszakos integrálását követelték az uralkodótól, a nomádok pedig erre válaszul 1282-ben fellázadtak a király ellen.

Ettől kezdve sorozatban követték egymást a belháborúk és a László elleni lázadások, sőt 1285-ben a tatárok is végigpusztították az országot. A káosz fokozódásával László egyre többet tartózkodott a kunok alföldi szálláshelyén, ám ekkor már a nomádok bizalma is megrendült az élvhajhász, züllött királyban, így 1290. július 10-én éjjel három bizalmasa álmában meggyilkolta a mindössze 28 éves uralkodót.

László halála után a velencei származású III. András ülhetett trónra, aki II. András utószülött fiának, Istvánnak a gyermekeként követelte magának Magyarország trónját, de végül soha nem tudta cáfolhatatlanul bebizonyítani, hogy az Árpádok véréből származik.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik