Tudomány

Sosem látott jelenséget dokumentáltak a Földről

Illusztráció: Muhammad syahrul Ramadhan / 500px / Getty Images
Illusztráció: Muhammad syahrul Ramadhan / 500px / Getty Images

Furcsa jelenség bontakozott ki az Északi-sarkvidék felett 2022 karácsonyán, melyet a kutatók azóta próbáltak értelmezni – írja a LiveScience.

A sarki fény nem mondható különösen szokatlan jelenségnek ezen a területen, azonban a szakértők figyelmét felkeltette, hogy az aurora nem mozdult, és nem rendelkezett kivehető mintázattal sem.

Az amerikai és japán kutatók szerint ez az esemény a Napból kiáramló elektronok által generált vihar eredménye volt, amit esőszerű sarki fényként írtak le.

A Nature tudományos lapban megszólaló szakértők szerint miután a napszél lökései lecsillapodtak, intenzív elektronáradat szabadult el a légkörben, ez okozhatta a nem mindennapi jelenséget.

Ez volt az első alkalom, hogy a Föld felszínéről ilyen sarki fényt rögzítettek, ezért is tartott olyan sokáig a kutatóknak, hogy megállapítsák, mi történt valójában.

Kapcsolódó
Örülhet, aki szeretne még sarki fényt látni Magyarországon
Évtizedek óta nem volt ilyen erős geomágneses vihar, a sarki fények pedig az aktív Nap tevékenység hatására még többször tűnhetnek fel hazánk egén a következő években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik