Tudomány

Vízi drónnal sikerült bepillantani egy hurrikánba

HANDOUT / NOAA/GOES / AFP
HANDOUT / NOAA/GOES / AFP

Szerdán halad át Jamaicán a Beryl hurrikán, az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint a trópusi ciklon életveszélyes szeleket és hullámokat hoz – írja a USA Today. A Beryl július 2-án némiképp gyengült, jelenleg 4-es kategóriájú, szélerőssége mintegy 230 kilométer per óra.

Miután a hurrikán elérte a grenadai Carriacou szigetét, egy, a Karib-tengeren úszó vízi drónnak sikerült megörökítenie az északi szélét. A személyzet nélküli eszköz helyi idő szerint kedd este észlelte a ciklont, a drón ekkor mintegy 185 kilométerre volt az éppen 5-ös kategóriájú hurrikán szemétől.

A felvételen több mint 7 méter magas hullámok láthatók.

A széllökések a 100 kilométer per órás sebességet is megközelítették – írja a Tampa Bay Times.

A hurrikán helyi idő szerint szerda este vagy csütörtök kora reggel érheti el a Kajmán-szigetek térségét. A Beryl ezt követően, várhatóan péntek kora reggel a mexikói Yucatán-félsziget fölé vonul.

Az NHC szerint a viharhullámok magassága a jamaicai partoknál akár 2,7 méterrel is meghaladhatja majd a normál dagályszintet. A ciklon miatt Haitin, a Dominikai Köztársaságban és a Kajmán-szigeteken is figyelmeztetést adtak ki.

Az elkövetkező napokban a Beryl tovább gyengülhet, de hurrikán erősségű marad, ahogy átvonul a Karib-tenger északnyugati részén. A ciklon már most legalább három halálos áldozatot követelt Grenadán, illetve a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.

Amikor elérte ezeket a régiókat, 4-es kategóriájú volt. Hétfő este ugyanakkor az éves hurrikánszezonokat tekintve a valaha mért legkorábbi 5-ös kategóriájú trópusi ciklonná vált.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik