Tudomány

Több ezer éves lábbelit találtak

Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege
A saru rekonstrukciója.
Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege
A saru rekonstrukciója.

2000 éves római kori saru maradványait fedezték fel Németországban, egy római kori lelőhelynél – írja az Arkeonews. A Bajor Műemlékvédelmi Hivatal (BLfD) régészei egy Oberstimm melletti római katonai erőd külterületén lévő polgári településen végeztek ásatást, a helyszínt valamikor időszámítás szerint 60 és 130 között lakhatták.

A lábbeli katonai stílusú, és mivel a párt korrodált réteg borítja, az avatatlan szem számára két meghajlott fémdarabnak tűnhet. Az elemzések ugyanakkor igazolták, hogy valójában ősi szandálokról van szó, a rozsdás elemek pedig eredetileg csatok voltak.

A cipő caliga volt, egy nehéz, szegecses saru, amely a római légiós katonák és segédszemélyzet számára kiadott egyenruha része volt.

A cipőt menetelés közben viselték, a szögek tapadást és tartást biztosítottak, a kialakítás miatt a katonák stabilan járhattak a nehéz terepen is.

Amira Adaileh, a BLfD munkatársa szerint a felfedezés azt mutatja, hogy a rómaiak szokásait a mai Bajorország lakói is átvették. Noha római lelőhelyeken elő szoktak kerülni lábbelikhez tartozó szögek, a bőr talp maradványaival együtt ritkán találják meg őket. Bajorországban eddig csak néhány lelőhelyről ismertek hasonló leletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik